Редкоземните метали са група от 17 елемента, които заедно с други критични суровини се използват в производството на широка гама от високотехнологични продукти, от смартфони, компютри, вятърни турбини и батерии за електрически автомобили до отбранително оборудване, лазери , оптични влакна и авиационни двигатели.

Те се наричат "редкоземни елементи" и противно на това, което подсказва името им, те са изобилни на планетата. Тяхната рядкост се дължи главно на трудността на извличането и обработката им, тъй като не се срещат в достатъчно високи концентрации, за да бъдат икономически експлоатирани.

Сигурното снабдяване с такива критични суровини се превръща във все по-важен геополитически въпрос, тъй като Европейският съюз търси начини да намали зависимостта си от Китай в тази област, като си поставя цел от 10% -40% от добива, рециклирането и преработката на критични суровини, които използва, ще бъдат произведени в рамките на нейните граници до 2030 г.

Гърция, заедно с Гренландия, Швеция, Финландия и Норвегия, е сред страните, които са в състояние да предложат част от решението, пише Еkathimerini.

Геологията на Гърция, според д-р Константинос Ласкаридис, ръководител на дирекцията по минерални ресурси и минно дело към Гръцкия орган за геоложки и минерални изследвания, представлява киселинни магмени скали, подобни на тези от Северна Европа, които са домакин на добре познатата Norra Kärr находища в Швеция (комплексът е съставен главно от пералкален нефелин сиенит и е богат на екзотични минерали), Kvanefjeld (минерално находище, за което се твърди, че е второто по големина находище на редкоземни оксиди в света и шестото по големина находище на уран) в Гренландия и Fen в Норвегия и Финландия, за които се смята, че могат да задоволят нуждите на Европа само през следващите десетилетия.

Турция откри второто по големина находище за редки метали в света

Турция откри второто по големина находище за редки метали в света

Запасите се изчисляват на поне 694 милиона тона

Регионите

Има значителни индикации за съществуването на редкоземни елементи главно в райони на Северна Гърция от изследванията, проведени от Гръцкия орган за геоложки и минерални изследвания в сътрудничество с ELKETHE.

Редкоземни елементи, и то с високо съдържание, се откриват в крайбрежната и подводна среда между Халкидики и Александруполис, главно в устията на реките Стримонас (Струма), Нестос (Места) и Еврос (Марица), пише Money Review. Седиментологичните изследвания и анализите на проби, извършени в тези райони, се оказват доста обнадеждаващи, със средно съдържание на редкоземни елементи от 1.17%, но за съжаление със значително съдържание на торий (радиоактивен елемент). Наличието на радиоактивни елементи и тежки метали в редкоземните метали е основната причина в Европа, въпреки че има открити залежи, те да не са експлоатирани до днес, подчертава г-н Ласкаридис. Редкоземни елементи се намират и в латеритите на Локрис и Вронтеро от Флорина, в бокситите на зоната Парнасос - Гионас, в алкалните магмени скали на Фанос в Самотраки и във фосфоритите в Западна Гърция.

От залежите на редкоземни минерали, изследвани в Гърция, според г-н Ласкаридис, само черните пясъци от района на Лутра Елефтерон - Неа Перамос са от икономически интерес. Но поради местоположението си (в район с интензивен туристически трафик) всеки опит за развитие ще създаде проблеми.

"Необходими са по-нататъшни всеобхватни ореологични изследвания с геофизични и химични анализи и някои сондажи, за да се види дали индикациите са потвърдени", подчертава г-н Ласкаридис. Според него "ще минат най-малко десет години от момента, в който започне пълна изследователска програма до експлоатацията на находището, период, който може да бъде намален само с две до три години с новите разпоредби, насърчавани от ЕС." .

В Иран откриха първо находище на литий - и то е 4-то по големина в света

В страна подкрепяща Русия откриха първо находище на литий - и то е 4-то по големина в света

Възможно е в района да има и други ценни метали

Редкоземните метали в Турция

В края на 2022 г. Daily Sabah съобщи, че Турция е открила изключително находище от редкоземни елементи в централната част на Анадола. За резервата се твърди, че е вторият по големина в света. Той е наличен след десетилетия изследвания и разкопки, които се провеждаха периодично, но дълго време не успяваха да дадат конкретни резултати.

Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред местните медии, че огромното находище на редки елементи се оценява на запаси от около 694 милиона тона. То е на второ място след Китай, където се намира най-голямото находище на редки елементи със запаси от 800 милиона тона. 

От турската минна компания Eti Maden коментираха, че първоначално около 1200 тона руда ще бъдат обработвани годишно в находището. Очаква се тази цифра да достигне до 570 000 тона с голяма инвестиция в по-голямо индустриално съоръжение в близко бъдеще.

Смята се, че около 10 000 тона редкоземен оксид, 72 000 тона барит, 70 000 тона флуорит и 250 тона торий - елемент, използван като гориво в ядрената индустрия, ще бъдат произведени от преработената руда.

Турция очаква "война" за редкоземни минерали: Как ще използва новото си "оръжие" - второто най-голямо находище в света?

Турция очаква "война" за редкоземни минерали: Как ще използва новото си "оръжие" - второто най-голямо находище в света?

Южната ни съседка ограничава максимално продажбите на руда

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез коментира, че ще бъде сравнително евтино да се добиват елементи, тъй като находището е изключително близо до повърхността на земята.