Дори американските тайни служби признават, че закръглят собствените си данни за развитието на севернокорейската икономика с до 10 милиарда долара. Този факт повече от красноречиво сочи, че няма достоверни източници на информация за Северна Корея. От десетилетия насам режимът не публикува никакви надеждни статистики. В повечето случаи цифрите се базират на външни оценки с приблизителна точност. Това се дължи и на международните санкции, наложени на страната, както на факта, че режимът на Ким Чен Ун прави всичко възможно да капсулира своята империя.

Цифрите от 2011 г. ясно показват колко силно се различават данните за икономическото състояние на страната. Тогава американското правителство е оценило БВП на глава от населението на 612 долара. А според Bank of Korea, той е възлизал на 1197 долара. Данните показват също и гигантския контраст в развитието на двете корейски държави. Южна Корея с нейните 51 милиона граждани през 2016 година е създала БВП в размер на 1. 400 милиарда долара. В същото време Северна Корея с нейните 25 милиона жители е имала БВП в размер на едва 26,5 милиарда долара. Светове делят двете части на Корейския полуостров и по отношение на търговията. През 2016 година Южна Корея е осъществила внос и износ за 1 000 милиарда долара. Приблизителните оценки за Северна Корея се колебаят около 6 милиарда долара. Най-важният търговски партньор и за двете корейски държави обаче е един и същ - Китай.

Всички тези данни са с източник Южна Корея. Цифрите на Bank of Korea минават за сравнително достоверни. Но по отношение на севернокорейската икономика те се базират на приблизителни оценки, получени с помощта на всевъзможни методи, включително и шпионски: сателитни снимки на селскостопанските площи, наблюдения върху изхвърляните газове от фабричните комини, както и сведения на трети страни за товарите на корабите, пътуващи от и за Северна Корея.

Един милион роби на труда

Къде се произвеждат стоките, които изнася Северна Корея? На този въпрос не може да се даде категоричен отговор. Навярно - в огромния брой трудови лагери, подобни на съветския Гулаг, където 120 000 политически затворници са подложени на принудителен труд. "Режимът на Ким Чен Ун е може би най-репресивната система в света", казва Брад Адамс от правозащитната организация Хюмън Райтс Уоч. В своя Глобален индекс за робството по света Walk Free Foundation посочва, че броят на съвременните роби в Северна Корея възлиза на около 1,1 милиона души.

Южна Корея се нарежда сред 20-те най-важни икономически нации в света. През 2017 година страната е била шестата по големина експортна нация в света, която има девети по големина БВП на глава от населението. Южна Корея се нарежда и на шесто място в света по стопански прираст за първото тримесечие на 2018 година.

Разликите в жизнения стандарт на двете корейски държави също са огромни: През 2016 година средната продължителност на живота в Южна Корея е била 82 години, а в Северна Корея - 71,5 години. Една от причините за тази разлика е следната: По данни на Световната организация по прехрана и земеделие /ФАО/, през 2016 година 10,3 милиона от общо 25-те милиона жители на Северна Корея са страдали от хронично недохранване.