Сметните палати на Русия, Гърция и България ще проверяват използването на средствата за проекта "Бургас-Александруполис", съобщи БНР.

Висшите органи за финансов контрол на Русия, Гърция и България ще направят проверка на държавните средства, заделени за проекта на трансбалканския петролопровод "Бургас-Александруполис".

В съобщението на руската Сметна палата, цитирано от ИТАР-ТАСС, се отбелязва, че решението е било съгласувано между ръководителите на Сметните палати на Русия и Гърция в Атина.

Очаква се в съвместните проверки да участват и одитори от България, по чиято територия също ще преминава петролопроводът.

Според експерти особеността на споразумението е в това, че "споразумението за проверката на изразходването на държавни средства по проекта е постигната преди подписването на междудържавното споразумение за строителството на обекта".

Проектът за изграждане на трасето предвижда петролопроводът да е с дължина 280 километра, от които 155 километра са на българска територия.

Собственик на петролоповода ще бъде Международната проектна компания, която ще учредят участниците в проекта. Делът на руската страна ще бъде 51 процента, а по 24,5 на сто ще имат България и Гърция.

По него се предвижда да се пренасят годишно до 35 млн. тона суров петрол с перспектива това количество да бъде увеличено до 50 млн. тона. Стойността на проекта, който се очаква да бъде завършен към 2010 година, се оценява на близо 1,3 милиарда долара.

Припомняме, че по предварителни данни междудържавното споразумение за строителството на петролопровода трябваше да се подпише между 6 и 9 март т.г. в Атина. Това беше обявено веднага след посписването на тристранното споразумение в Бургас на 07.02.2007 г.