Най-малко 7 души загинаха, а десетки бяха затрупани под разрушени сгради, след като Тайван беше разтърсен от най-мощното земетресение от 25 години насам, съобщават световните агенции. Трусът с магнитуд от 7,4 по Рихтер се усети и в рамките на технологичния свят, след като водещият производител на чипове TSMC се наложи да евакуира заводите си.

Земята в Тайван се разтресе минути преди 8:00 часа местно време, като епицентърът беше в района на източното крайбрежие на острова. Метрото в Тайпе беше спряно, но най-тежко е положението в планинския град Хуалиен. Там са и повечето жертви и затрупани.

Защо нетната печалба на производителя на чипове TSMC падна с 25%

Защо нетната печалба на най-големия производител на чипове в света падна с 25%

Цената на акциите на компанията обаче е нараснала

Полупроводниковият гигант TSMC обяви, че няколко от обектите му са били евакуирани, като евентуалните щети от земетресението са в процес на изясняване. А щетите може да са големи - оборудването в заводите е изключително чувствително, като даже слаб трус може да създаде разрушителни вибрации, заради които цели партиди чипове да се окажат брак.

Според източници на Nikkei именно това се е случило - "някои силициеви пластини (от които се правят чиповете) са се напукали" и затова ще се наложи част от служителите да работят извънредно, за да компенсират негодната продукция. Само през 2023 г. TSMC са произвели 16 милиона силициеви пластини в четирите си големи тайвански завода, като тя има и няколко по-малки. Нейните клиенти са 528 водещи компании, сред които са Apple и Nvidia.

Както отбелязва Semafor, през последните години европейските, азиатските и американските лидери са все по-загрижени за централната роля на TSMC в глобалната верига на доставки на електронни компоненти.

Най-голямата компания за производство на чипове в света TSMC инвестира €10 милиарда в завод в Европа

Най-голямата компания за производство на чипове в света инвестира €10 милиарда в завод в Европа

Очаква се да бъдат създадени около 2000 нови работни места

Вече има прецедент: предишното най-мощно земетресение - от 1999 г., сериозно затрудни доставките на тайвански електронни компоненти и това се усети на PC пазара. По онова време, обаче, чипове се произвеждаха на повече места.

Основно опасение днес са не толкова природните бедствия, колкото сложните отношения между Китай и Тайван, които не изглежда невъзможно да прераснат във военен конфликт - Пекин не признава острова за независима територия.

Евентуална война в региона може да остави целия западен свят без чипове - а даже и Китай все още няма достатъчен собствен капацитет за производство на високо ниво и затова фирми от страната също са сред клиентите на тайванския гигант.

TSMC обеща да създаде хиляди работни места в САЩ, но ще намери ли изобщо квалифицирани служители

Производител №1 на чипове в света обеща да създаде хиляди работни места в САЩ, но ще намери ли изобщо квалифицирани служители?

Компанията дори отложи отварянето на фабриката в Аризона

Затова и TSMC е под натиск да диверсифицира географски своето производство. Компанията инвестира в САЩ, Германия и Япония, но проектите не вървят с еднакво темпо - в Азия заводът вече работи, докато в САЩ продължават споровете с властите, както и търсенето на квалифицирани служители.