Най- големият производител на чипове в световен мащаб ще отложи откриването на фабриката за производство на полупроводници в САЩ Phoenix. Причината е необичайна - че липсата на умения сред американските работници. Отложеното откриване е насрочено за 2025 г.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., иска да накара правителството на САЩ да одобри визи за до 500 тайвански работници --нещо, което профсъюзът в Аризона се опитва да спре. Разликите в културата на работа между САЩ и Тайван, могат да донесат предизвикателства не само за изграждането на фабриката, но и за работата след откриването, пише Business Insider.

Според бивш инженер на компанията най-трудното нещо при производството не е технологията. "Най-трудното нещо е управлението на персонала. Американците са най-неподатливи на управление", коментира инженерът от TSMC Уейн Чиу.

Oт работниците на TSMC в САЩ няма да се очаква да възприемат същата работна култура като тези в Тайван. Според мениджър на компанията той ще е отворен за промени, стига да се спазват основните ценности на организацията.

Най-голямата компания за производство на чипове в света TSMC инвестира €10 милиарда в завод в Европа

Най-голямата компания за производство на чипове в света инвестира €10 милиарда в завод в Европа

Очаква се да бъдат създадени около 2000 нови работни места

По повод това дали американските работници могат да се справят с работата във водещия световен производител на чипове, основателят на TSMC Морис Чанг заяви, че "има липса на таланти в производството като начало."

Той цитира опита на TSMC в производствения завод в Орегон, където според него производствените разходи са с около 50% по-високи, отколкото в Тайван.

"Сменяме мениджърите, сменяме инженерите. Използваме както местни инженери, така и инженери от Тайван, за да се опитаме да подобрим производството", коментира той в подкаст от 2022-ра. Той споделя, че заради промените производителността се е подобрила, но разликата в разходите от 50% остава същата.

Междувременно има притеснения, че с одобряването на исканията за визи на TSMC законодателите ще положат основите за "евтина работна ръка", която да замени американските служители.