Цените на петрола продължават негативната тенденция от последните четири търговски сесии и днес се понижават в очакване на данните за запасите от суровината в САЩ.

Според излезлите вчера данни на частния Американски институт по петрола те се повишават. По късно днес Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува официалните отчети. Очакванията на анализатори и наблюдатели са, че търговските запаси през миналата седмица са се намалили с до 2 млн. барела.

От друга страна върху пазара влияе опасението на играчите, че поскъпването и задържането на петролните цени около 50 долара за барел ще доведе до ръст на производството и ще задълбочи излишъците в предлагането.

Днес сутринта августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с 1,4% - до $49,14 за барел.

Цената на американския еталон WTI с доставка през юли на електронните търгове на нюйоркската стокова борса NYMEX в същото време спадна с  1,4% - до $47,83 за барел.

Неопределеността на ситуацията на световните пазари, предизвикана от възможния изход на Великобритания от ЕС, доведе до търсенето на такива активи като долара, йената и държавните облигации на Германия. Както и до спад на фондовите индекси навсякъде по света.

Между другото, вчера Международната агенция по енергетика отбеляза, че излишъкът от суровината на световния пазар през първите шест месеца на 2016 г.е бил с 40% по-малък от очакванията. Според  МАЕ, през следващата година предлагането на петрол почти ще се изравни с търсенето.