Цените на петрола, които подновиха многогодишните си максимуми във вторник, се понижават след данните на Американския петролен институт (API), които показват увеличение на запасите в САЩ за пета поредна седмица.

Според API търговските петролните резерви в страната са се увеличили с 2,318 милиона барела миналата седмица след скока от 3,294 милиона седем дни по-рано. Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува официалния си доклад за състоянието на енергийните резерви по-късно в сряда. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, средно очакват той да покаже спад в запасите от петрол за седмицата, приключила на 22 октомври, със 100 000 барела.

В сряда сутринта, към 9:20 ч. българско време декемврийските фючърси за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с $0,84, до $85,56 за барел. Във вторник цената на Brent се повиши с 0,41 долара (0,5%) до 86,4 долара за барел, най-високото ниво от октомври 2018 година.

Декемврийските фючърси за американския еталон WTI са по-евтини при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) с $0,93 - $83,72 за барел. В предишната сесия тези контракти поскъпнаха с 0,89 долара (1,1%) до 84,65 долара за барел, максимум от 13 октомври 2014 година.

Данните на API също показват спад от 3,73 милиона барела в запасите на терминала Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, най-ниско ниво от 2018 г. Спадът на стоковите запаси, ако бъде потвърден от официалните данни, ще бъде най-значителният от януари насам.

"Рафинериите използват резервите на Кушинг с невероятна скорост. Резервите вече са близо до изчерпване", каза Фил Флин, анализатор в Price Futures Group.

Намаляването на резервите ще продължи да тласка цените на петрола, каза експертът.

Пазарът е фокусиран върху следващата среща на ОПЕК+, която ще се проведе на 4 ноември. Експертите обаче не очакват промяна в темповете на растеж на производството, договорени по-рано от участниците в споразумението за ограничаване на добива.

"Трудно е да си представим, че ОПЕК+ ще засили растежа на производството, докато не усети заплахата, че страните, които не са членки, започват да си възвръщат своя дял на петролния пазар, каза пред MarketWatch финансовият анализатор на StoneX Крейг Търнър. ОПЕК не чувства същата конкуренция от американския шистов сектор като преди седем години, тъй като тези компании не могат значително да увеличат добива за кратко време, дори при цена на петрола от 85 долара за барел."