Петролният пазар показва слаба динамика в петък сутринта, след като цените на суровината се понижиха предния ден.

Цената на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 ч. българско време е $110,13 за барел, което е $0,08 по-високо от края на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $1,69 до $110,05 за барел.

В същото време цената на августовските фючърсите за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската борса (NYMEX) е 104,59 долара за барел, което е с 0,32 долара повече от крайната стойност в четвъртък. Предния ден котировките паднаха с $1,92 до $104,27 за барел.

Договорите за WTI приключиха в четвъртък на най-ниското си ниво от 10 май, според Dow Jones Market Data. Експертите приписват спада на петролния пазар на безпокойството на инвеститорите от предстоящите рискове от рецесия.

Цените на петрола спаднаха, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл посочи "потенциална рецесия", каза старши анализатор от Swissquote Bank.

Пауъл, изказвайки се в сряда и четвъртък в Конгреса на САЩ, призна рисковете от рецесия в икономиката на страната поради политиката на повишаване на лихвените проценти. Освен това той каза още, че има рискове безработицата да се повиши над сегашното ниво.

"Следващият голям тест за "мечките" на петролния пазар ще бъде 100 долара за барел. Много инвеститори не очакват цените на петрола да паднат под това ниво, което показва липса на предлагане и силно търсене", смятат експерти.

Междувременно Министерството на енергетиката на САЩ реши да отложи публикуването на данните от миналата седмица за енергийните запаси в страната поради проблеми в електронните системи. Очакваше се тази статистика да бъде публикувана в четвъртък.