Производството на рафиниран цинк в света през 2023 г. се е увеличило с 3,8% до над 13,86 милиона тона, според предварителните оценки на Международната група за изследване на оловото и цинка (ILZSG). 

Това се дължи главно на увеличеното производство в Китай. Освен това, нарастване има и в Мексико и Австралия, основно заради влизането в експлоатация на допълнителен капацитет в цинковия завод на Sun Metals.

Същевременно обаче има спад на производството в Япония и Норвегия, както и в Германия, заради спиране работата на металургичния завод на Glencore в Норденхам.

Цената на цинка достигна 14-годишен връх

Цената на цинка достигна 14-годишен връх

Медта, алуминия и никела също поскъпват

Потреблението на цинк в света като цяло през миналата година се е увеличило с 1,7%, достигайки почти 13,66 милиона тона, включително поради повишението при Китай и Индия. Междувременно търсенето на цветния метал в Европа, Япония, Турция, САЩ и Тайланд е намаляло (с малко).

Така през 2023 г. на световния пазар е регистриран излишък от 205 хил. тона цинк, при недостиг от 73 хил. тона година през 2022 г., се казва в документа на ILZSG. Най-широкото приложение на цинка е като антикорозионен агент, за това се използва около половината от производството на този цветен метал. Той се използва и при производството на батерии.

Средната цена на цинка на Лондонската борса за метали (LME) през миналата година се е повишила с 23,9% до 2647 долара за тон, след повишение от 15,7% през 2022 година. На Шанхайската фючърсна борса (SHFE) обаче, котировките на цинка са се понижили с 13,8% през 2023 г.

Създадената от ООН през 1959 г. ILZSG, предоставя информация за търсенето и предлагането на цинк и олово и провежда проучвания за ситуацията на световния пазар на тези метали. Членове на групата са страните от ЕС, както и Австралия, Китай, Мексико, Мароко, Намибия, Норвегия, Перу, Русия, Турция, САЩ и други страни, които общо държат над 85% от производството и потреблението на олово и цинк в света.

Защо цените на цветните метали се повишават

Защо цените на цветните метали се повишават

Най-съществено поскъпна цинка