Цената на цинка днес достигна 14-годишен максимум, тъй като най-големият производител на този метал, Nyrstar, беше принуден да намали производството си заради прекъсвания на доставките на електроенергия, съобщи Ройтерс.

А Nyrstar съобщи, че от сряда производството на цинк в трите европейски завода на компанията ще бъде намалено с 50%. Общият капацитет на трите завода е около 700 хил. тона годишно, по оценка на Commerzbank.

Запасите от цинк, по данни на Лондонската борса за метали (LME), са намалели до минимума си през януари от 189,6 хил. т.

Фючърсите на цинка в Лондон днес по обед поскъпнаха с 3,7% до 3528 долара за тон, достигайки максималната си стойност от юли 2007 г.

Британска минна компания иска да открие четвърти обект за олово и цинк в Сърбия

Британска минна компания иска да открие четвърти обект за олово и цинк в Сърбия

Компанията управлява мини и в Босна и Херцеговина

Предлагането на цинк на световните пазари през тази година ще превиши търсенето с 217 хил. т, по оценка на Международната изследователска група по оловото и цинка. За 2022 г. очакванията са "излишъкът" да намалее до 44 хил. т.

В същото време, фючърсите на медта поскъпнаха с 2,1% до 9859 долара за тон, сделките за алуминий се сключват при цена от 3155 долара за тон, а никелът поскъпна с 2,2% до 19 330 долара за тон.