Британската минна компания Mineco, чиято дейност е съсредоточена на Балканския полуостров, е на път да открие четвъртата си мина за олово и цинк в съседна Сърбия. Това става ясно, след като компанията обяви, че е придобила сръбския конкурент в сектора Vavrina Resources, пише SeeNews.

Vavrina Resources е собственик на земята, необходима за откриването на мина и производството на концентрат в област Рашка, Южна Сърбия. Земята е придобита като част от процес на ликвидация на бившия сръбски рудник Suva Ruda, посочват от Mineco.

Към момента финансовите подробности около сделката не са ясни.

Инвеститорите от години заобикалят България. Как да си ги върнем?

Инвеститорите от години заобикалят България. Как да си ги върнем?

Изчезването на чуждестранните вложители в страната не е сред водещите теми. А трябва да бъде

Според данни от сръбския бизнес регистър предишният собственик на капитала на Vavrina Resources е Lifestone Mineral Holdings, базирана в Обединените Арабски Емирства.

"Следващите стъпки се отнасят до получаването на право за изследване на нашата земя и колкото по-скоро разрешим това, толкова по-скоро ще можем да допринесем за икономическия растеж на Рашка, като възобновим производството на концентрат от руда на цветни метали, произведен в рудника Suva Ruda", коментира директорът на Mineco Боян Попович.

Zijin Mining инвестира $1,26 милиарда в производството си в Сърбия

Китайският номер 1 в добива на злато инвестира $1,26 милиарда в Сърбия

Компанията разширява капацитета си в страната

Парцелите, на които компанията иска да обработва, бяха продадени на Vavrina Resources от базирания в Холандия кредитор ATB Bank - един от най-големите кредитори на бившия собственик на мина Suva Ruda. ATB Bank държеше парцелите като част от обезпечението за заем от 25 милиона евро, който остават неизплатени.

Mineco управлява също така мината Bosil-Metal в сръбската община Босилеград, както и две други мини за олово и цинк - Rudnik, намираща се близо до Горни Милановац, и Veliki Majdan, намираща се до Селенац. Компанията има и активни мини за олово, цинк и церусит в Босна и Херцеговина, като същевременно извършва и проучвателни дейности за нови обекти.

Nidec Corporation обмисля изграждането на завод в Сърбия

Японски лидер обмисля завод в Сърбия, който може да струва между 500 милиона и 1 милиард евро

Компанията готви нова локация в Европа