Потребителите във Великобритания са изправени пред най-големия скок в цените на услугите от близо десетилетие на фона на опитите на компаниите да предпазят печалбите си от нарастващите разходи покрай "Брекзит", пише Guardian, цитирайки проучване на анализаторската фирма HIS Markit.

Според него фирмите от хотелския и ресторантьорския бизнес, през ИТ и финансовите услуги до транспорт и комуникации посочват, че поевтиняването на паунда след референдума на Острова ги е накарало да вдигнат цените си. При това с най-бързото темпо от февруари 2008 година.

Това е вторият най-бърз разтеж на цените в сектора от 1996 година насам, сочат данните.

Анализаторите оценяват, че настоящата ситуация е притеснителна за потребителите, които вече са притиснати от по-слабото повишаване на заплатите и нарастващата инфлация. От друга страна обаче бизнесът се опитва да запази нивото си на печалба въпреки нарасналите разходи.

Резултатите от проучването идват успоредно с данните за бизнес активността в Обединеното кралство, която през ноември се забавя в сравнение с предходния месец. Също така темпото на наемане на нов персонал е на най-ниското си ниво от март насам.