Служителите в Чехия вярват, че през новата 2019 година ще има спад на новите отворени работни места в страната, докато заплатите и недостигът на работници ще продължат да нарастват особено в областта на информационните технологии и производството.

Според водещата компания за подбор на кадри Grafton рекордно ниската безработица в страната подкрепя служителите, включително и тези с ниска или никаква квалификация, както и тези над 50 години.

"Компаниите повишиха заплатите и бонусите, за да задържат хората на работа и да останат конкурентоспособни за втора поредна година", обяснява Мартин Жезек, който е бизнес директор на фирмата, цитиран от сайта Emerging Market.

Той добавя, че ръстът на заплатите се е ускорил в сравнение с предходната година.

За да се справят с острия недостиг на работна ръка чешките компании наемат все повече чужденци и инвестират огромни суми в оптимизация на процесите и автоматизация.

"Автоматизацията и по-високата продуктивност са основна тенденция в момента не само в автомобилната индустрия, но също така и в областта на бизнес услугите, например", казва още експертът и допълва, че бизнесът залага на роботизацията за редица дейности.

В момента безработицата в Чехия е най-ниската в Европейския съюз, като според последните данни тя е на ниво от едва 2,2 на сто.