Обединеното кралство успя да договори историческа търговска сделка с Австралия, като елиминира тарифите за всички британски стоки и стимулира работни места и бизнес в цялата страна. Това е първата голяма търговска сделка на Великобритания, договорена от правителството, откакто страната напусна Европейския съюз.

Основните параметри от сделката бяха договорени от премиера Борис Джонсън и австралийския премиер Скот Морисън на среща на "Даунинг Стрийт" 10 снощи. Окончателно, подробните детайли от споразумението ще бъде публикувано през следващите дни.

Към момента е ясно, че лидерите са потвърдили трайното партньорство между Великобритания и Австралия и са се договорили да работят в тясно сътрудничество в областта на отбраната, технологиите и борбата с изменението на климата - включително чрез бъдещо партньорство за чисти технологии.

Автомобилната индустрия във Великобритания призова правителството да търси сделка за свободна търговия с ЕС

Автомобилната индустрия във Великобритания призова правителството да търси сделка за свободна търговия с ЕС

Преходеният период ще има до 31 декември 2020 г.

Какво означава новото споразумение за свободна търговия?

Това означава, че емблематични британски продукти като автомобили, шотландско уиски, бисквити и керамика ще бъдат по-евтини за продажба в Австралия. Съответно, това ще стимулира британските индустрии, в които работят 3,5 милиона души в цялата страна. Търговските отношения между Обединеното кралство и Австралия бяха на стойност 13,9 милиарда британски лири миналата година. Сега се очаква те да се разрастват в рамките на сделката, създавайки възможности за бизнеса и производителите във всяка част на Великобритания. Съгласно споразумението британците на възраст под 35 години ще могат да пътуват и работят в Австралия по-свободно.

Британските фермери

Те ще бъдат защитени с ограничение на безмитния внос за 15 години, като се използват квотни тарифни ставки и други предпазни мерки. Земеделските производители ще увеличат своя износ в чужбина, включително на нови пазари в Индийския и Тихия океан.

Британският премиер Борис Джонсън коментира пред журналисти, че "има нова зора в отношенията на Великобритания с Австралия, подкрепена от общите история и ценности". 

"Нашето ново споразумение за свободна търговия отваря фантастични възможности за британския бизнес и потребителите, както и за младите хора, които искат да живеят и да работят на другия край на света. Това е глобална Великобритания в най-добрия си вид", допълни Джонсън.

Според британски икономисти, сделката показва на Европейския съюз, че Великобритания може да постига много като суверенна търговска нация.

Пандемията маскира въздействието на Brexit върху търговията между Великобритания и ЕС

Пандемията маскира въздействието на Brexit върху търговията между Великобритания и ЕС

Търговията на Обединеното кралство с Европейския съюз е два пъти по-ниска от тази с останалия свят