Търговията между Великобритания и Европейския съюз е спаднала с два пъти по-висок темп, отколкото търговията на страната с останалия свят, съобщават британските медии. Въпреки че нивата на глобална търговия в Обединеното кралство са спаднали с исторически високи темпове през последната година, предимно заради пандемията, вследствие на Covid-19, финансовите експерти предполагат и нещо друго. А именно, че потенциалното въздействие на Brexit може да е било замаскирано.

Международната търговия на Обединеното кралство се срина с 14,3% на годишна база през март 2021 г. с почти еднакви темпове както за търговията с ЕС, така и за тази извън него. Износът на страната се представи най-слабо, като спадна със 17,4% на годишна база - в сравнение с 11,8% спад на вноса.

Сравняването на нивата на търговия от последните 12 месеца с тези през 2018 г. обаче показва, че дългосрочната разлика в нивата на търговия е по-продължителна. През този период търговията между Обединеното кралство и страните извън ЕС е спаднала с 9,1%, а търговията между Обединеното кралство и ЕС е намаляла с цели 18,9%.

И докато търсенето през последната година беше силно засегнато от пандемията, по-големият размер на дългосрочното свиване на търговията между Великобритания и ЕС предполага, че именно несигурността, свързана с Brexit е изиграла значителна роля. Мнението е на Джеймс Бърджис, който е търговски експерт по експорта. Той заяви още:

"Търговията в Обединеното кралство е изправена пред безпрецедентна комбинация от предизвикателствата със световната здравна криза и свързаните с нея блокировки, което кара търсенето у нас и в чужбина да спадне. Това се случи в момент на нарастваща несигурност около бъдещите търговски отношения с ЕС".

Настоящата ситуация с търговското споразумение дава изместен оптимизъм за перспективата за 2021 г., въпреки че все още има пречки за преодоляване на кризата под формата на митническа бюрокрация и регулаторна несигурност.

"Можем ясно да видим влиянието на несигурността върху доверието в бизнеса и произтичащите от това нива на търговия. Със сигурност обаче, глобалната търговска среда се е променила - и ще продължи да се променя", допълва Бърджис.

Въпреки произтичащата несигурност, възможностите за растеж се появяват на световните пазари. За да се възползват от тях обаче, предприятията трябва да се снабдят с цялостна търговска стратегия, която да ги предпазва от рисковете, независимо от бъдещето.

100 дни след Brexit: тежък провал и дългосрочни последици

100 дни след Brexit: тежък провал и дългосрочни последици

Бизнесите, особено малките, изнемогват. Лондон продължава да разказва приказката за ползите

Въздействието на несигурността може да се види в забавянето на растежа през 2018 г., последвано и година по-късно. За да дойде 2020-а година, когато търговските печалби между Великобритания и ЕС, постигнати през 2016 г., бяха почти унищожени. Не толкова пандемията, а преходният период на Брекзит изигра основната роля за намаляването на търговията. Повече, отколкото самият променящ се търговски режим.

През първото тримесечие на 2021 г. общият растеж на търговията започна да се увеличава от ниското ниво от -17,1% през януари. Данните от първото регистрирано тримесечие обаче показват, че стойността на вноса от страни извън ЕС надминава тези от Евросъюза.

Великобритания може да депортира 15 000 български граждани

Великобритания може да депортира 15 000 български граждани

Обединеното кралство издало отказ за право да пребивават с цел работа и следване в страната

Вносът от държави извън ЕС днес възлиза на 51,1% от общия внос на Обединеното кралство.