Когато британският премиер Борис Джонсън гордо анонсира Brexit сделката си на Бъдни вечер миналата година, той заяви, че тя ще помогне на компаниите на Острова "да правят още повече бизнес" с Европейския съюз, пише CNN.

Великобритания ще бъде "просперираща, динамична и конкурентоспособна" след излизането си от ЕС, заяви още Джонсън — свободна да постигне търговски сделки с държавите по света, докато продължава да изнася свободно към континентална Европа, пазар с 450 млн. потребители.

Но от отделянето на Обединеното кралство от най-големия търговски партньор изминаха 100 дни и Brexit се доказа като ужасяващ провал за множество износители, които не са съгласни с твърдението на Джонсън, че проблемите са просто "грешки на растежа". Сега те настояват Лондон да предприеме спешни мерки.

"Призоваваме Великобритания и Европейския съюз да се завърнат на масата за преговори и да създадат решение, което да намали търговските пречки и даде на износителите шанс да оцелеят", заяви съизпълнителният директор на Британската търговска камара Хана Есекс в понеделник. "Трудностите пред износителите не са просто "грешки на растежа". Те са структурни проблеми, които, ако не бъдат разрешени, ще доведат до дългосрочна и вероятно необратима слабост в британския износ", допълва тя.

Няма спор, че сделката нанесе мощен удар по търговията. Нещо повече, тя разпали напрежение и насилие в Северна Ирландия.

По време на преговорите за Brexit казусът относно транспорта на стоки между Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, се оказа неразрешим. Според Белфасткото споразумение от 1998 г., което сложи край на три десетилетия насилие, граница на остров Ирландия не трябва да има. Споразумението за Brexit не включи такава граница, а вместо това Джонсън реши да издигне търговска граница в Ирландско море. Решението разгневи част от населението, което смята, че Северна Ирландия получава по-благоприятно третиране спрямо останалата част от Великобритания. Насилието по улиците на Белфаст този месец създадоха опасения от завръщане на мрачното минало на Северна Ирландия.

Колапс на износа

Засега британското правителство не признава икономическите щети от Brexit и продължава да разказва за ползите от споразумението. Но изследване сред 1 000 бизнес лидери, направено от EY в края на февруари, показва, че три четвърти от тях са изправени пред проблеми в ежедневната работа на компаниите им — а половината очакват тези пречки да останат в дългосрочен план.

През януари износът от Острова към ЕС се срина с 41% спрямо декември, по данни на националната статистика. Много компании заявиха, че възможността им да продължат да търгуват с Европа е под риск заради търговското споразумение. Компаниите, които преди това можеха да оставят стоки в ЕС за часове от поръчката, сега са изправени пред дълги и скъпи забавяния.

Изследване на Британската търговска камара сред 2 900 компании, публикувано вчера, показва, че 41% от тях отчитат спад на износа през първото тримесечие заради Brexit и пандемията. Един от най-големите проблеми е "огромният обем документи", с които те трябва да се справят.

Но не липсват и други: например неяснотата около плащането на данък продажби, както и объркване покрай новите правила за произход. В рамките на изследването компаниите посочват, че дори Лондон не може да им даде смислени насоки. Правилата за произход определят откъде произхождат стоките, включително суровините и компоненти, от което пък зависи дали се плащат мита за тях.

"Истината е, че нямаше нужда компаниите, които работеха с ЕС, да познават или разбира митническите правила досега. И няма достатъчно капацитет в [митническата] индустрия, за да им се окаже подкрепа", смята Ана Яержевска, основател на консултантската компания Trade & Borders.

И макар големите компании да могат да си позволят добавените разходи, малките бизнеси страдат особено тежко. Изследване от март показва, че 23% от тях временно са спрели износа за ЕС. А пет са решили да го спрат завинаги.

Може ли сделката да бъде поправена?

В понеделник група депутати, бизнес лидери и икономисти обявиха създаването на независима комисия, която да обследва търговските сделки на Великобритания с Европа и останалата част от света. Комисията ще напише свои препоръки, които ще представи на правителството.

Ситуацията е особено тежка за производителите на храни, чийто износ почти пресъхна заради споразумението. След 1 януари всички животински продукти, които влизат в ЕС от Великобритания, трябва да имат сертификат, подпечатан от одобрен от правителството ветеринар. Изискването пречи на Cheshire Cheese Company да продава онлайн, тъй като цената на сертификата е в пъти повече от средната стойност на поръчките — между £25 и £50. Преди Brexit продажбите на компанията в ЕС възлизата на £180 хил., или 20% от общите приходи.

Но през януари износът на храни и напитки се срина, като най-големият спад — 76% — е при търговията с ЕС. "Решението е да преглътнем гордостта си и да подпишем ветеринарно споразумение", казва Алън Уинтърс, директор на UK Trade Policy Observatory към University of Sussex.

Има и още много проблеми, които се нуждаят от внимание.

Например, взаимното припознаване на професионалната квалификация на доктори, счетоводители, архитекти и други. Все още предстои Лондон и Брюксел да постигнат споразумение сектор по сектор.

Джонсън все още не е договорил и споразумение за финансовите услуги — индустрия, която отговаря за 11% от данъчните приходи и за 1,1 млн. работни места. Надеждата, че Великобритания ще получи равен достъп изглеждат малки и това ще подкопае със сигурност позицията на Лондон като финансов център на Европа.

От референдума през 2016 г. насам международните финансови компании са изтеглили почти £1,3 трлн. активи и са преместили 7,6 хил. работни места от Великобритания в ЕС, по данни на EY. Амстердам вече изпревари Лондон като най-голям център за търговия с акции.

Дългосрочни последствия

Напускането на ЕС означава край на безпроблемната търговия и по-високи разходи за британските компании — дори и когато настоящите пречки бъдат разрешени. Това ще свие преките чуждестранни инвестиции във Великобритания, тъй като компаниите, които искат да продават в Европа, няма да се позиционират на Острова.

Новите търговски взаимоотношения ще доведат и дългосрочна загуба на икономическата активност във Великобритания — с около 4% спрямо оставането в ЕС, според Лондон. Вносът и износът ще намалеят с около 15% в дългосрочен план.