Корабостроителният капацитет на Китай е 232 пъти по-голям от този на САЩ. Това гласи изтекла информация на американския флот, цитирана от Business Insider.

Става въпрос за изтекла информация от брифинг на ВМС на САЩ през юли, според The War Zone, онлайн бюлетин. Изтеклият слад е озаглавен „План срещу USN Naval Force Laydown“.

Според данните, показани на слайда, китайските корабостроителници имат капацитет от над 23,2 милиона тона, повече от 232 пъти повече от капацитета на САЩ още, който е по-малко от 100 000 тона.

В информацията също така се контрастира "съставът на бойните сили" на двата флота, като се вземат предвид "бойни кораби, подводници, противоминни военни кораби, големи кораби и големи спомагателни кораби за бойна поддръжка".

Китайски хакери се опитват да стигнат до данни на американския флот

Китайски хакери се опитват да стигнат до данни на американския флот

Те се интересуват от изследвания за подводно изстрелване на ракети

Според говорител на ВМС на САЩ слайдът на брифинга е автентичен. Това заявява той пред Fox News. По думите му слайдът „показва тенденции в корабостроителния капацитет на Китай“, но не трябвало да се приема като дълбоко разглеждане на търговската корабостроителна индустрия на Китай.

„Информацията е от Службата за военноморско разузнаване, събрана от множество публични източници като част от обща информация за стратегическата конкуренция“, коментира още говорителят.

Китай има най-големия флот в света с повече от 355 кораба, според доклад на Военноморския институт на САЩ от 2021 г. Годишният доклад на Пентагона за 2022 г. за военното развитие на Китай предвижда, че флотът му ще нарасне до 400 кораба до 2025 г. и 440 кораба до 2030 г.

За сравнение, САЩ имат малък флот от 296 кораба, според доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания от 2021 година.

Независимо от това американският флот все още се смята за най-мощният в света. 

През 2020 година тогавашният министър на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че дори ако САЩ спрат да строят кораби, на Китай ще са му нужни години, за да достигне силата на американския флот.

По думите на Еспър това се дължи сериозния опит и технологични възможности на американския флот.