Хакери от Китай са насочили усилията си да измъкнат тайни от университети, които имат или разработват важни иновации и технологии, пише BBC.

Общо 27 институции, включително и Масачузетския технологичен институт са станали жертва на хакерската атака.

Проучване на компанията за кибер сигурност iDefence сочи че хакерите за изпращали злонамерени имейли, които са подписани от други учебни заведения, но при отварянето им осигуряват достъп до съхранени изследвания.

Групата е имала цяла разработена кампания, насочена към институции в САЩ, Канада и Югоизточна Азия. Атаката над университетите се дължи на това, че Китай има интерес към научните изследвания за технологиите на подводната война и изстрелването на подводни ракети. А университетите вероятно имат събрани данни, които да са полезни на Китай.

Според специалисти, когато университетите работят с класифицирана информация, те трябва да са защитени със същите стандарти като правителството. Голяма част от целевите институции на хакерската група са свързани с най-големия център в САЩ за океанографски изследвания. А той на свой ред има връзка с американския флот.

iDefence смята, че групата, стоящата зад атаката е с име Mudcarp, която и има и други названия като Temp.Periscope и Leviathan. Компанията стига до този извод след като анализира вредния софтуер, изпратен до университетите.

Друго разследване на фирма за кибер сигурност FireEye също намира доказателства, че китайска група, наречена APT 40 преследва информация, свързана с морските технологии, в продължение на няколко години.

Китйските власти са отказали да коментират изследването. Но по-рано страната е отрекла спонсорирането на каквито и да било хакерски атаки.