Най-големите производители в Япония отчитат значително по-ниска увереност за четвъртото тримесечие на годината, пише Reuters.

Това показват резултатите от проучване на Централната банка на страната, в което са участвали 10 000 компании. Спрямо данните бизнес настроенията в третата по големина икономика в света са на най-ниско ниво от 2014 година насам.

Като главна причина за мрачната бизнес перспектива се посочва търговската война между САЩ и Китай, както и по-ниското глобално търсене.

Япония инжектира нови $240 милиарда в свръхзадлъжнялата си икономика

Япония инжектира нови $240 милиарда в свръхзадлъжнялата си икономика

Това е първият пакет за стимулиране на стопанството от цели три години

Анализаторите са на мнение, че тези фактори влияят на големите инвестиции. По думите на Хироши Мизаки, който е главен икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, по-ниските резултати в производствените операции може да е следствие отчасти и на тайфуна Хагибис, засегнал страната през октомври. Според други това дължи и на лошите отношения с Южна Корея през последните месеци, които породиха дипломатически скандал между двете страни.

Индексът на настроението на производителите е намалял с 5 процентни пункта спрямо на тримесечна база. Спадът спрямо прогнозата за настоящия месец декември е в размер на 2 пункта.

В доклада на първата банка на Япония също така се посочва, че едни от най-големите компании в автомобилната индустрия също дават отрицателна оценка на бизнес климата, което се наблюдава за първи път от три години насам.

И все пак икономиката на Япония отбеляза ръст с 0.4% през третото тримесечие на годината. През месец октомври правителството увеличи данъка върху продажбите, което значително повлия на потребителските сделки. Според Мари Ивашита - главен икономист на Daiwa Securities, отговарящ за пазарите, търсенето на домакинствата не се е повлияло особено от повишението.

"Слабостта в настроенията на производителите е забележителна. Възстановяването на глобалната икономика отнема повече време и тази несигурност се отразява на японските компании", тълкуват още анализаторите.

В рамките на миналата седмица стана ясно също така, че Япония ще стимулира икономиката си с 240 милиарда долара, като финансовата инжекция цели главно да подпомогне преодоляването на природните бедствия, засегнали страната.

Икономиката на Япония нараства за четвърто поредно тримесечие

Третата по големина икономика в света бележи ръст за четвърто поредно тримесечие

Прогнозите за следващите месеци въобще не са толкова добри