Обединените арабски емирства (ОАЕ), третият по големина производител в ОПЕК в момента, нарушиха квотата си за производство на суровината, с 520 000 барела на ден през август, показват данни от Международната агенция по енергетика (IEA). Това показва, че един от съюзниците на Саудитска Арабия в "даването на пример" за сделката за намалено производство може да бъде новото главоболие на картела, пише OilPrice.

Според доклада на Международната агенция по енергетика, цитиран от Bloomberg, ОАЕ са изпомпали 3,11 милиона барела на ден през август, което е с 240 000 барела на ден повече от юли и 520 000 барела на ден над тавана от 2,59 милиона барела на ден според сделката на ОПЕК +.

ОПЕК отново сви прогнозата за петрола

ОПЕК отново сви прогнозата за петрола

Слабостта на азиатските страни ще продължи и догодина, казва картелът

Използвайки данните за проследяване на танкери, IEA изчислила още, че третият по големина производител на ОПЕК е изнесъл около 2,7 милиона барела на ден през август и преработва 370 000 барела на ден в рафинериите.

Преди седмици министърът на енергетиката на ОАЕ Сухаил Ал Мазруей призна, че производството на ОАЕ се е увеличило до надхвърлената квота за август, но "са предприети мерки за компенсиране на това временно увеличение поради пика в търсенето през лятото на електроенергия в ОАЕ, което изискваше увеличаване на производството на петрол и свързания с него газ".

Миналата седмица ОАЕ изчислиха, че са изнесли много повече суров нефт през август, защото са произвели повече от квотата си по сделката ОПЕК +, подкопавайки вярата на петролния пазар в единството на групата за съкращение на продукцията.

За разлика от предишните пактове на ОПЕК +, неспазването на квотите този път изисква виновниците да компенсират всяко производство над квотите с повече намаления през следващите месеци.

Саудитска Арабия която публично притисна неспазващите изискванията членове на ОПЕК Ирак и Нигерия да спазят своите квоти, сега вероятно ще бъде по-дискретна при натиска си върху ОАЕ, според RBC Capital Markets, цитирана Bloomberg.