Възходът на биткойн продължава с пълна сила, след като цената на дигиталната валута премина психологическата граница от 41 000 долара в началото на новата седмица. За последно бяхме виждали такива нива през април 2022 г. - преди краха на Terra, третата най-голяма екосистема в света на крипто.

Обърнато в левове, към момента на писане на тази статия, 1 биткойн е 75 005 лева.

Паралелно, цената на етер също се вдигна над 2200 долара.

През последните месеци биткойн започна отново да поскъпва (с над 55% за половин година) на фона на очакванията регулаторите в САЩ да позволяват борсово търгуван фонд, който използва позиции във фючърси на крипто валутата, пише Coin Desk. Освен това, през април ще се случи т.нар халвинг - намаляване наполовина на новите биткойни, като това до момента винаги е водело до поскъпване.

Миньори в атака: Защо всички отново искат да "копаят" Биткойн?

Миньори в атака: Защо всички отново искат да "копаят" Биткойн?

Скоро предлагането на нови токени ще се свие наполовина

Миналата седмица шефът на Фед Джером Пауъл заяви, че лихвените проценти вече са доста навлезли в рестриктивна територия. Така той подкрепи твърденията, че цикълът на затягане е достигнал своя връх и увеличи натиска за понижаване на доходността на съкровищните облигации.

"От друга страна, криптовалутите се движат нагоре, заедно със златото, на фона на по-ниската доходност", заяви доставчикът на крипто данни Amberdata в бюлетин в неделя.