Изминаха 10 години от достигането на дъно за щатските и световните финансови пазари и е време за равносметка. Това - в момент, когато щатските индекси са само на около 5% от исторически най-високите си стойности.

И докато днес нещата са ясни - "светът не свърши; небето не се стовари върху нас; капиталовите пазари продължават да съществуват", ситуацията далеч не бе толкова ясна преди 10 години.

Всъщност, на 9-ти март 2009-та година се роди един от най-силните и продължителни бичи пазари в историята на капиталовите пазари. Те отведоха индексите до учетворяване на стойностите им и достигане до нови исторически рекорди.

Инвеститорите, които напуснаха пазарите през 2009-та година и никога не се върнаха отново на пазара, платиха огромна цена, не само от гледна точка на реализираните загуби, но и на пропуснатите възможности.

Ето някои уроци, които може да сме научили, или пък не от случилото се след кризата:

Пазарът не изчаква "ясен" сигнал

Ако очаквате биенето на някаква камбана, която да казва - купувайте, или не купувайте, защото най-лошото отмина, или предстои - то забравете за това!

Акциите започнаха своето рали на фона на мрачен икономически фон през март 2009 г.

Никой не каза на инвеститорите, че най-лошото свърши, дори напротив - заглавията в медиите продължаваха да предначертават апокалипсис.

Безработицата бе 8.7% и продължаваше да расте през следващите осем месеца, след намирането на дъното. Ръстът на БВП бе анемичен, а цените на жилищата все още не бяха достигнали своето дъно. Имаше и много други признаци за икономическа слабост.

Както знаем обаче, на борсата се търгуват очаквания. И в тази насока - пазарът изпревари с поне шест месеца очакванията за това, което ще се случва с икономиката в бъдеще.

Твърде голямото съсредоточаване върху негативните заглавия, вероятно убеди много инвеститори да се измъкнат от това, което се оказа по-късно дъно, според Майкъл Гросо от TCI Wealth Advisors в Скотсдейл, Аризона.

"Всичко се свежда до настройване към шума и фокусирането върху целите ви", смята още Гросо. Пазарните дъна и върховете на пазара не са очевидни, освен в ретроспекция.

Казаното по-горе обаче важи не само по отношение на намирането на пазарни дъна, но и на пазарни върхове. И докато откриването на дъна е малко по-лесна задача, да определите къде ще е върха е изключително трудно. И все пак - добре е да имате едно наум, когато прекалено голяма част от експертите станат прекалени оптимисти!

Инвеститорите, търсещи безопасност, плащат голяма цена

Възстановяващият се фондов пазар, разказва само част от историята на пропуснатите възможности.

Стоенето встрани от фондовите пазари, не би било чак толкова зле, ако средствата носеха нормален доход от инвестиции в парични фондове, банкови депозити, или други инструменти с фиксиран доход. Но те не го правиха!

Доходността на инструментите на паричните пазари спадна рязко и остана депресирана за продължителен период от време. Всъщност, печалбите плащани на вложителите, все още не са се върнали обратно, до предкризисните си стойности, въпреки деветте повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през последните няколко години.

Инвеститор насочил 100 000 долара в шестмесечни депозити през 2006-та година, би изкарал над 5 200 долара лихви през тази година, според данни на JP Morgan Asset Management. Същият сценарий през 2018 г., би генерирал под 600 долара лихва.

Банките и другите кредитори са успели да привлекат достатъчно пари, от които нямат реална нужда, за да плащат толкова ниски лихви. А това, до голяма степен стана реалност благодарение на кризата. Толкова много инвеститори бяха травмирани от срива през 2007-2008 година, че решиха да паркират средствата си в депозити.

"Всеки път (оттогава), когато имаше рязък спад на пазара, хората си мислеха, че отново е 2008-ма година", казва Дейвид Доутрей, финансов съветник в Copperwynd Financial в Скотсдейл.

Много икономически теории бяха оборени

Една от причините, поради които последните 10 години бяха толкова объркващи, ако не и напълно разочароващи, е, че някои от икономическите принципи, залегнали в учебниците по финанси, просто доказаха, че са невалидни.

Например - очакванията, че усилията на Федералния резерв, следствие на намаляване на лихвените проценти близо до нулата, а след това и предприемането на безпрецедентни програми за обратно изкупуване на активи - със сигурност ще предизвикат инфлация. Това обаче не се случи.

Случи се единствено безпрецедентна задлъжнялост на Фед, чието намаляване, на практика може да е сериозна заплаха в бъдеще за устоите на цялата система и дори да се превърне в една от причините за следващата финансова криза.

Друг пример е - намаляването на кредитния рейтинг на Фед за първи път в историята, което обаче не доведе до намаляване на търсенето на щатски държавни ценни книжа, или пък повишение на доходността им. Междувременно доларът поскъпна спрямо повечето други водещи валути, което също се противопостави на обясненията в учебниците.

Нито пък - огромният федерален дълг, който се повиши до безпрецедентни нива през последните десетина години, направи особено много за повишението на инфлацията, или лихвените проценти...

В крайна сметка, тези нови тенденции, могат да се почувстват по-осезателно в близките години. Ако това не се случи обаче, напълно е възможно учебниците по финанси и много финансови парадигми, да бъдат пренаписани.

Американците не споделят ръста по равно

Икономиката очевидно е в по-добро състояние, отколкото беше преди 10 години, но това не означава, че просперитетът е широко разпространен сред американците.

Въпреки най-ниските от десетилетия нива на безработица и сериозното повишение на заплатите в много щати, много американци продължават да се борят да свържат двата края; нямат достъп до кредити; или имат работа, която плаща нередовни доходи.

Нивото на собственост на имоти в САЩ продължава да е при ниски нива, а над 40% от американците живеят от заплата до заплата, без възможност да спестяват, каквото и да било.

"Много от позитивните заглавия за нашата икономика се фокусираха върху ниската безработица и увеличаването на доходите", заяви изследователска група Prosperity Now в доклад от януари за финансовата уязвимост. "Наемането на работа обаче, не гарантира финансова стабилност, особено ако не се плаща достатъчно, за да бъдат покрити разходите за живот, или да се предложи постоянна заплата и добри обезщетения."

Заможните американци са просперирали, отчасти защото притежават инвестиции през цялото време и по този начин са били позиционирани да се възползват от жилищните и борсовото възстановяване.

Инвеститорите научиха някои уроци, пропуснаха други

Докато много американци все още не разполагат с инвестиции на фондовия пазар - и платиха цената - миналото десетилетие бе белязано от продължаващото израстване и популяризиране на голям брой инвестиционни продукти, като например борсово търгуваните индексни фондове.

Тези фондове обикновено са широко диверсифицирани и се характеризират с по-ниски такси за инвеститорите. Те могат да се използват от инвеститорите за дългосрочна и евтина, добре диверсифицирана експозиция към пазара, смятат пазарни наблюдатели.

Въпреки всичко казано до тук има и скептици. Например Джонатан Клементс, автор на финансовия блог HumbleDollar.com, твърди, че е загрижен, защото някои хора са научили погрешни неща през последните години. Едно от тях например е, че американските акции и борсови индекси, винаги ще водят световните, защото са правили това през последните години.

"Поглеждайки назад през последното десетилетие, много хора са стигнали до извода, че акциите в САЩ винаги надминават по представяне чуждестранните акции, че облигациите са винаги губещи и че всичко, което трябва да притежавате, са акции на големи компании, особено големи технологични компании", каза той.

Въпреки това през предходното десетилетие, между 1999 и 2009 г., голяма част от обратното беше вярно.

Урокът тук е, че пазарите и инвестициите се движат циклично, а инвестициите и класовете активи не се представят добре през цялото време.

Ето защо е важно да изградим и да се придържаме към широко и глобално диверсифицирано портфолио, което включва акции, облигации, парични средства и различни подкатегории - и периодично да балансираме микса.

Ребалансирането, каза Пап, е "наистина мощна" концепция.