В продължение на около 18 месеца биковете управляват Уолстрийт. И трите основни борсови индекса се издигнаха до нови рекорди за всички времена, като "Великолепната седморка" е начело.

Но това не е директен изстрел нагоре за Уолстрийт и инвеститорите - дори ако изглежда, че това предполагат последните 18 месеца. Емблематичният Dow Jones Industrial Average, широкообхватният S&P 500 и фокусираният върху растежа Nasdaq Composite претърпяха два мечи пазара от началото на това десетилетие.

Въпреки че корекциите на фондовия пазар са непредсказуеми и понякога могат да бъдат плашещи, исторически те са предоставяли възможност на дългосрочните инвеститори да вложат парите си във висококачествени компании с отстъпка. Тъй като всеки мечи пазар и корекция на акции през цялата история в крайна сметка са били поставени на пословичен заден план от рали на бичи пазар, това на практика означава, че всяко време може да бъде идеално да инвестирате парите си на Уолстрийт, ако имате дългосрочно мислене.

Правейки нещата още по-добри е фактът, че повечето онлайн брокери са премахнали бариерите, които преди са държали инвеститорите на дребно настрана. Отминаха дните на изискванията за минимален депозит и комисионните. Това означава, че всяка сума пари - дори $1000 - може да бъде перфектната сума, която да вложите да работи за вас, според Шийн Уилиямс, колумнист в изданието The Motley Fool.

Ако имате $1000, които сте готови да инвестирате, и това да са пари, от които очевидно няма да имате нужда, за да плащате сметки или да покривате спешни разходи, следните три акции се открояват като безпроблемна покупка в момента, смята още Уилиямс.

Тези акции плащат в пъти по-висок дивидент от средния за S&P 500

Тези акции плащат в пъти по-висок дивидент от средния за S&P 500

Три акции, на които експертите спокойно залагат за приходи от дивиденти

Berkshire Hathaway

Първата примерна акция с близо шест десетилетия история на въртене около бенчмарка S&P 500, която може уверено да бъде закупена точно сега с $1000, е конгломератът Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A)(NYSE: BRK.B). Става въпрос конкретно за акциите от клас B (BRK.B), тъй като една акция от клас A (BRK.A) ще струва на инвеститорите почти $618 000!

Въпреки че миналите резултати не са гаранция за бъдещи резултати, трудно е да се пренебрегне, че главният изпълнителен директор Уорън Бъфет на практика е удвоил средната годишна обща възвръщаемост на S&P 500 от средата на 60-те години на миналия век. Формулата зад продължаващия успех на Бъфет се свежда до любовта му към цикличните бизнеси, плащащите дивиденти и изкупуващите обратно акции.

Инвестиционният портфейл от 44 акции и 376 милиарда долара, който Бъфет управлява за Berkshire Hathaway, е пълен с циклични бизнеси във финансовия, технологичния и енергийния сектор. Цикличните бизнеси вървят на приливи и отливи в крачка са американската и глобалната икономика. Въпреки че "Оракулът от Омаха" и неговият инвестиционен екип признават, че рецесиите са нормална и неизбежна част от икономическия цикъл, те мъдро разбират, че спадовете са краткотрайни. Вместо глупаво (с малко "f") да се опитва да познае кога ще настъпи рецесия, Бъфет позиционира портфолиото на Berkshire за успех по време на непропорционално дълги периоди на растеж.

Тъй като Бъфет и неговите най-добри инвестиционни съветници, Тед Уешлър и Тод Комбс, са склонни да влагат парите си в изпитани с времето, печеливши бизнеси, много от 44-те акции, които Berkshire Hathaway държи в портфолиото си от 376 милиарда долара, плащат дивидент. През последните 50 години дивидентните акции са увеличили повече от два пъти средната годишна възвръщаемост на неплащащите, въз основа на доклад от 2023 г. на инвестиционните съветници в Hartford Funds.

И накрая, Уорън Бъфет е голям фен на закупуването на акции на собствената си компания. Тъй като критериите, управляващи обратното изкупуване на акции, бяха изменени от борда на Berkshire през юли 2018 г., Бъфет наблюдава обратното изкупуване на акции на неговата компания на стойност над 77 милиарда долара.

За компании със стабилен или нарастващ нетен доход (като Berkshire Hathaway), обратното изкупуване може да доведе до увеличаване на печалбата на акция. Освен това обратното изкупуване бавно, но сигурно увеличава дяловете на собственост на дългосрочните инвеститори в компанията на Бъфет.

Седем неудържими акции за изкуствен интелект

Седем неудържими акции за изкуствен интелект

Кои сая основните играчи в AI индустрията?

Baidu

За инвеститори, търсещи растеж и стойност, втората безпроблемна акция, която моли да бъде купена точно сега с $1000, е базираната в Китай Baidu (NASDAQ: BIDU). Въпреки че китайската икономика не се е възстановила от години на строги блокади срещу COVID-19 толкова бързо, колкото се очакваше, Baidu има редица много ясни дългосрочни катализатори, които работят в нейна полза.

Най-ясното конкурентно предимство, което Baidu носи на масата, е неговата доминираща роля в интернет търсенето. Въз основа на данни, предоставени от GlobalStats, търсачката на Baidu доста постоянно представлява между 50% и 85% от дела на интернет търсенето в Китай през последното десетилетие. Тъй като това е ясният избор за рекламодателите, Baidu трябва да бъде лишен от силна рекламна ценова мощ и да се възползва от продължителни икономически експанзии.

Като допълнение към горното, китайската икономика трябва да започне да се възстановява по-рано, отколкото по-късно. Въпреки че отнема време, за да се отстранят проблемите във веригата за доставки, свързани с повече от три години блокиране на провинциите срещу COVID-19, разрастващата се средна класа в страната може да даде искрата, която позволява на Китай да изпревари други развити страни в отдела за растеж. Това също е отлична новина за основната търсачка на Baidu.

Въпреки това по-голямата част от бъдещия ръст на паричните потоци на Baidu вероятно ще дойде от различните му начинания в областта на изкуствения интелект (AI). По-конкретно, AI Cloud на компанията се класира на четвърто място в местния пазарен дял на облачни инфраструктурни услуги към първото тримесечие на 2023 г. Тъй като бизнесите все още са много рано в своя облачен разход, може да се разчита, че AI Cloud ще осигури значителен ръст на паричния поток през втората половина на десетилетието.

Инвеститорите също би било разумно да не пренебрегват богатия на пари баланс на Baidu. Към края на март паричните средства, паричните еквиваленти и различни инвестиции на Baidu възлизат на около 26 милиарда долара. Компаниите с парични потоци с масивен сандък със съкровища, които могат да подхранват иновациите в ИИ, които също имат съотношение цена/печалба (P/E) по-малко от 8, не растат на дървета.

Все повече милиардери се насочват към конкретни AI акции

Все повече милиардери се насочват към конкретни AI акции

Изкуственият интелект е на път да съперничи на интернет революцията

MasterCard

Трета безпроблемна акция, която може да бъде грабната с нетърпение от опортюнистични инвеститори с $1000 в момента, е колосът за обработка на плащания Mastercard (NYSE: MA).

Преобладаващата грижа за компаниите, улесняващи плащанията, е здравето на американската и/или глобалната икономика. Ако рецесията се оформи, е почти сигурно заключение, че потребителите и фирмите ще харчат по-малко, което би намалило приходите от такси, които Mastercard събира от търговците. В момента историческият упадък, на който сме свидетели в САЩ (паричното предлагане M2 за първи път от Голямата депресия) служи като потенциално предупреждение за икономиката и Уолстрийт.

Но както посочихме по-горе с Berkshire Hathaway, има нелинейна връзка между рецесиите и периодите на растеж. Докато повечето рецесии преминават за по-малко от 12 месеца, по-голямата част от разширенията остават за няколко години. Продължителните периоди на растеж безспорно работят в полза на Mastercard.

За да надгради тази точка, мениджърският екип на Mastercard целенасочено избягва да става кредитор. Въпреки че може да изглежда като лошо решение да се откажете от потенциален доход от лихви, фокусирането върху улесняването на плащането помага на Mastercard напълно да избегне просрочия по кредити и загуби по заеми, когато възникнат икономически спадове. Да не се налага да заделяте капитал за покриване на неочаквани загуби, е ключова причина маржът на печалбата на Mastercard да остане над 40% и обяснява защо се възстановява от рецесията толкова бързо.

Въпреки размера си (418 милиарда долара пазарна капитализация), Mastercard може да поддържа устойчив двуцифрен ръст на продажбите и печалбите през остатъка от десетилетието, ако не и след това. Тя е номер 2 за улесняване на плащанията по обем на покупки в мрежата с кредитни карти в САЩ, който е най-големият пазар за потребление в света. Освен това има ясен път за разширяване на платежната си инфраструктура в международен план в хронично недостиг на банки, но бързо развиващи се, нововъзникващи пазари.

Прогнозният годишен ръст на печалбите от повече от 19% до 2028 г. прави Mastercard покупка, която не може да се пропусне за инвеститори, търсещи растеж.

*Материалът е с аналитичен характер и не е есъвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.