Акциите на технологичните компании паднаха рязко в петък вечерта на американските пазари. В понеделник сутринта спадът застигна и пазарите в Европа и Азия.

На 9 юни, петък, когато търговията на Стария континент и Азия вече бе приключила, акциите на технологичните компании отбелязаха голям спад. Индексът S&P потъна с 4.2%, а Nasdaq с 2.2%.

Посоката бе зададена след масирано разпродаване на книжа на Apple (спад от 4.2%), Microsoft (-3.9%), Facebook (-4.1%), Alphabet (-3.7%), Netflix (-5.8%) и Nvidia, която ден по-рано отбеляза 7 пункта ръст, в петък отчете спад от 10%.

Причината за разпродажбите не стана ясна веднага, като според пазарни анализатори става въпрос за решение на инвеститорите да приберат печалбата си след оценка, че цената на технологичните акции е твърде висока и пазарът се нужда от корекция в посока надолу.

В понеделник на азиатските пазари пострада и Samsung с малко над 1.5% спад, а в Европа производителите на чипове STMicro отбелязаха 6.95% понижение, докато Dialog Semiconductor отчете спад от 4.61%.

Така европейският технологичен индекс Stoxx Europe 600 Technology се понижи с 2.8%.