Голяма швейцарска банка признава, че е заговорничела с американски данъкоплатци и други, за да укрие над 5.6 милиарда долара от данъчната служба на САЩ (IRS), съобщава американското Министерството на правосъдието в понеделник, цитирано от CNBC.

Banque Pictet, подразделението за частно банкиране на 218-годишната Pictet Group, ще плати около 122.9 милиона долара глоби и неустойки като част от споразумение с прокуратурата.

Между 2008 г. и 2014 г. банката е имала 1637 сметки от името на американски клиенти, които колективно са укрили приблизително 50.6 милиона долара данъци в САЩ, се казва в изявлението на Министерството на правосъдието.

Сметките съдържат повече от 5.6 милиарда долара от приблизително 20 милиарда долара активи от американски данъкоплатци, които банката управлява през съответния период.

Шефът на Julius Baer напусна, премести се при конкурента Pictet

Шефът на "банката на богатите" я напусна заради конкурент

През годините той имаше разногласия с акционерите

Ако банката изпълни условията на сделката си, Министерството на правосъдието се съгласява да отложи наказателното преследване за три години и след това да отхвърли обвинението за престъпен заговор за измама на IRS.

Като част от сделката банката също така се съгласи да сътрудничи на текущите разследвания на скрити банкови сметки.

"Изкореняването на финансови злоупотреби остава приоритет за тази служба", казва в изявление Деймиън Уилямс, американски прокурор за Южния окръг на Ню Йорк.

"Насърчаваме компаниите и финансовите институции да идват при нас, за да докладват за неправомерни действия, преди ние да дойдем при вас", добави той.

Pictet Group заяви в изявление, че сделката следва нейното "широко сътрудничество с властите на САЩ, в пълно съответствие с швейцарското законодателство".

"Pictet има удоволствието да разреши този въпрос и ще продължи да предприема стъпки, за да гарантира, че клиентите му изпълняват данъчните си задължения", се казва в изявлението.

Pictet Group е помагала на клиенти да укриват данъци в САЩ, като е откривала, поддържала и прикривала недекларирани сметки за тях, обвиниха прокурорите.

Банката е използвала "различни средства", за да скрие тези сметки, според споразумението за отложено наказателно преследване.

Тя съхранява пощата, свързана със сметките на клиентите, в банката, вместо да ги изпраща на клиентите в САЩ, за да "помогне да се гарантира, че документите, отразяващи съществуването на сметките, остават извън Съединените щати и извън обсега на американските данъчни власти."

Тя също така формира и управлява офшорни дружества, които нямат "никаква бизнес цел, а съществуват единствено, за да помогнат на американските данъкоплатци-клиенти на Pictet Group да скрият своите офшорни сметки и активи от американските данъчни власти".

Pictet Group е поддържала около 529 офшорни лица за въпросните сметки в САЩ през съответния период от време.

Групата също така помогна на клиентите, укриващи данъци в САЩ, да държат недекларирани пари в офшорни зони, като прехвърли средства от недекларирани сметки към сметки, които изглежда се държат от клиенти извън САЩ.

Тези сметки все още са ефективно контролирани от американските данъкоплатци-клиенти чрез "фиктивни дарения", според Министерство на правосъдието.

UBS (вече) иска да продаде част от придобитата Credit Suisse

UBS (вече) иска да продаде част от придобитата Credit Suisse

Обединението на двете най-големи банки в Швейцария създава гигант с общи активи от $5 трилиона

Pictet е поредната швейцарска банка, която изпада в затруднения през последните месеци. През пролетта на 2023 втората по големина швейцарска банка Credit Suisse изпадна в затруднения, които накараха властите в Швейцария буквално да принудят най-голямата банка UBS да погълне конкурента си, за да не се разклати изцяло банковия пазар в страната.

Julius Baer може да загуби 630 милиона евро заради фалита на Signa

Банкрутът на Signa може да повлече надолу втората по големина частна банка в Швейцария

"Не мога да коментирам клиентите", каза Филип Рикенбахер на срещата на върха на Global Banking на Financial Times

През последните седмици стана ясно, че Julius Baer, най-голямата швейцарска банка за частно управление на активи, е отпуснала над 600 милиона евро на фалиралия австрийски строителен гигант Signa.