Главният изпълнителен директор на швейцарската банка Julius Baer отказа да потвърди пред в сряда дали експозицията на частната банка от 606 милиона швейцарски франка (около 630 милиона евро), която разкри по-рано тази седмица, е към съборения имотен гигант Signa, предава Reuters.

"Не мога да коментирам клиентите", каза Филип Рикенбахер на срещата на върха на Global Banking на Financial Times.

Главният изпълнителен директор каза, че е твърде рано да се каже какви конкретни уроци могат да бъдат извлечени във връзка с голямата експозиция в бизнеса с частни дългове.

"В момента фокусът е върху максимизирането на стойността на нашето обезпечение."

Проблемната група за имоти Signa, която притежава десетки известни проекти и универсални магазини, обяви неплатежоспособност в по-рано през деня.

Signa, контролирана от австрийски магнат, е взела големи заеми от банки, включително Julius Baer, ​​която в понеделник разкри, че има експозиция от над 600 милиона швейцарски франка, най-голямата в нейния портфейл с частни дългове, към европейски конгломерат.

Акциите на банката паднаха с повече от 20% от миналата седмица, когато стана ясно, че през ноември вече е провизирала 70 милиона франка заради кредитния си портфейл, вероятно във връзка с проблемите в Signa.

Рикенбахер каза, че вижда движението на цената на акциите като свързано с несигурността и въпросите относно склонността на банката към риск и капацитета за риск в бъдеще, но не вижда причина да променя курса.

"Вярвам, че Julius Baer ще може да продължи своя апетит за риск и своя капацитет за риск, както сме имали средно през последните няколко години."

От друга страна, отново Reuters предава, че Филип Рикенбахер е обявил, че ще преразгледа бизнеса с частни дългове, след като премине кризата със Signa.

Signa, която притежава активи за €27 милиарда, обяви фалит

Имотен гигант с активи за 27 милиарда евро фалира

Групата на Рене Бенко падна жертва на проблемите на пазара на търговски имоти в Европа

Основана от Рене Бенко, Signa притежава имоти на стойност 27 млрд. евро, но е силно засегната от нарастващите лихвени проценти. Този месец Signa заяви, че е назначила нов председател за преструктуриране на групата и Бенко ще се оттегли от компанията.

Julius Baer е втората по големина институция за управление на богатството след UBS, която по-рано купи фалиралата Credit Suisse.