Европейският гигант в сферата на имотите и търговията на дребно Signa обяви несъстоятелност, съобщават световните агенции. До крайната мярка се стигна, след като пропаднаха опитите за набиране на средства, с които да се покрият спешните ликвидни нужди на групата.

Това е най-голямата жертва на краха на имотния пазар в Европа, отбелязва "Ройтерс". Signa оценява активите си на 27 млрд. евро.

Signa е пред фалит - какво следва за имотния пазар

Европейски имотен гигант е пред фалит - какво следва

Спешно се търсят 600 млн. евро

Скокът на лихвите - най-голям в последните 25 години, срина цената на имотите в Германия, където е и основният бизнес на Signa. Това се усети особено силно при търговските имоти. Вече бяха спрени знакови проекти като небостъргач в Хамбург.

Зарязаните строежи и затворените магазини на суперцентрални локации може да останат като истински белези на провала на Бенко, който продължи с агресивните си придобивания даже след първите знаци за задаваща се криза.

Редица банки оповестиха, че са финансирали проектите на Signa със стотици милиони евро. "Това, което е наистина важно, е всички, които са инвестирали - и особено банките, да запазят стабилността си", коментира пред журналисти австрийският канцлер Карл Нехамер.

Julius Baer може да загуби 630 милиона евро заради фалита на Signa

Банкрутът на Signa може да повлече надолу втората по големина частна банка в Швейцария

"Не мога да коментирам клиентите", каза Филип Рикенбахер на срещата на върха на Global Banking на Financial Times

Опасенията са, че случилото се ще повлече и други на имотния пазар. Години наред той беше отговорен за 10% от работните места и 20% от БВП, защото недвижимостите се смятаха за безопасна инвестиция.

Холдингът ще подаде документи във виенски съд и ще започне реорганизация с цел запазване на бизнес операциите. За момента една компания - Sigma Prime с активи за над 20 млрд. евро, все още продължава да търси инвеститори, но според запознати с преговорите шансовете не са големи.