"На ръба на пропастта" се намира един от най-сериозните европейски играчи в търговията на дребно и недвижимите имоти - Signa. Базираната в Германия група на австрийския милиардер Рене Бенко скоро може да се окаже неспособна да покрива краткосрочните си нужди от ликвидност, а вече едно от звената ѝ обяви фалит, съобщават световните агенции.

Спешно се търси финансиране, но и в същото време една след друга стават ясни банките, които имат големи експозиции към изпадналия в затруднение холдинг.

Жилищното строителство в Германия е в упадък - това може да повлече икономиката надолу

Жилищното строителство в Германия е в упадък - това може да повлече икономиката надолу

Строителната е на стойност около 7% от БВП на Германия

Signa през цялата си история се развива изключително агресивно, като даже през последните години тя не спря с придобиванията си. Така тя натрупа активи за 27 млрд. евро, разпределени в сложна корпоративна структура. Сред тях са сградата на Chrysler в Ню Йорк и универсалния магазин KaDeWe в Берлин.

Империята на Бенко обаче понесе много тежък удар при срива на пазара на търговски имоти в Европа. Той беше причинен от рязкото вдигане на лихвите като мярка за овладяването на инфлацията. Това се усети най-силно в Германия, където е и голяма част от бизнеса на Signa.

Така се наложи спирането на строежа на един от най-високите небостъргачи в страната, както и на още 5 големи проекта. Компанията Sigma Real Estate Management подаде документи за обявяване в несъстоятелност в берлински съд преди дни, но според запознати още фалити са възможни в следващите седмици.

Затова и са водени спешни преговори с Elliott Invesment Management за набиране на средства. Signa се нуждае от 600 млн. евро, за да посрещне краткосрочните си нужди. Според Bloomberg преговорите са сериозно затруднени от оплетената структура на холдинга и твърде разнообразните му кредитори.

Германия алармира, че предстоят още проблеми в сектора на търговските недвижими имоти

Германия алармира, че предстоят още проблеми в сектора на търговските недвижими имоти

Търговските недвижими имоти са един от най-тежко засегнатите активи от бързото повишаване на лихвените проценти

На този фон, групата има сериозни кредити към банки, обезпечени с имущество. Швейцарската Julius Baer оповести експозиция в размер на над 620 млн. евро, а австрийската Raiffeisen оповести такава за 755 млн. евро. Стотици милиони евро са дали и регионални германски банки. Важен въпрос е каква е стойността на обезпеченията в момента.

При всяко положение, срив на Signa ще удари целия сектор - някои от засегнатите банки вече анонсираха, че сериозно ще променят отношението си към този тип клиенти, тъй като цената на собствените им акции падна.