Федералният орган за финансов надзор на Германия BaFin предупреди банките, че онези, които имат големи експозиции към търговски недвижими имоти, трябва да са готови за повече проблеми, на фона на прогнозите, че оценките на такива активи ще се сринат допълнително, пише Reuters.

Сегашните проблеми на инвеститорите и предприемачите в недвижими имоти означават, че те ще се стремят да продават повече имоти. , удължавайки спада в класа активи, коментира Марк Брансън, президент на BaFin. "Този ​​пазар, особено в офисите и търговията на дребно, ще остане под голям натиск и ще доведе до загуби за банките", коментира още Брансън.

Германските банки вече се готвят за загуби по заеми за търговски недвижими имоти. Компании за недвижими имоти като Adler Group SA се борят с дългове, натрупани още от времето, когато референтните лихвени проценти все още бяха отрицателни.

Европейските банкови регулатори наблюдават трудностите пред които е изправена империята на австрийския магнат Рене Бенко, писа Bloomberg неотдавна. В портфолиото си тя има първокласни търговски имоти в Хамбург и Берлин и Мюнхен.

Рекорд по анулирани строителни проекти: Как Германия се превърна в най-тежко засегнатата европейска страна от глобалната имотна криза

Рекорд по анулирани строителни проекти: Как Германия се превърна в най-тежко засегнатата европейска страна от глобалната имотна криза

22,2% от компаниите са съобщили за анулирани проекти през октомври

Търговските недвижими имоти са един от най-тежко засегнатите активи от бързото повишаване на лихвените проценти, защото строителните предприемачи са изправени пред скок в разходите за заеми, както и промени в поведението, започнали по време на пандемията.

Индустрията е свидетел и на липсата на сделки вече повече от година.

Според Брансън докато развитието на търговските недвижими имоти няма да предизвика криза, банките с по-високи експозиции към сектора могат да се сблъскат с повече трудности, но не посочва банки или компании за недвижими имоти с конкретни имена.

По думите на Томас Грос, главен изпълнителен директор на германския кредитор Landesbank Hessen-Thueringen, секторът на търговските недвижими имоти ще страда от високи разходи за рефинансиране.