Секторът на жилищното строителство в Германия отново е залят от вълна от анулирани проекти през октомври. Това сочи проучване, публикувано в началото на седмицата, което показа рекорден брой фирми с изоставени проекти.

22,2% от компаниите са съобщили за анулирани проекти през октомври, спрямо 21,4% предходния месец, съобщава икономическият институт Ifo, цитиран от Reuters.

През септември процентът на анулираните поръчки беше рекорден, което означава, че ситуацията продължава да се влошава. Според Клаус Волраб, ръководител на проучванията в Ifo, "много проекти вече не са икономически жизнеспособни."

Условията се влошават и бизнес климатът за жилищно строителство също се влошава през миналия месец до най-ниското си ниво от началото на събирането на данни през 1991 година. Почти 50% от компаниите се оплакаха от липса на поръчки.

Жилищният сектор на Германия постави рекорд по анулирани проекти

Жилищният сектор на Германия постави рекорд по анулирани проекти

Екперти заявяват, че много проекти вече не са икономически жизнеспособни

"Това е трикратно увеличение през последните 12 месеца, което е доста лошо", коментира Волраб. "Условията за ново строителство са меко казано трудни", заяви още той.

"Все повече и повече проекти се провалят, заради по-високите лихви и високите цени на строителството", коментира Клаус Волрабе от Ifo.

Проблемът засяга и жилищното строителство, където нови проекти остават на заден план и натрупаните поръчки на компаниите намаляват. Броят на компаниите, отчитащи липса на поръчки, се увеличава през октомври до 48,7%, в сравнение с 46,6% през септември. Преди година, през октомври 2022 г., този дял е едва 18,7%.

"Близо половината от всички компании за жилищно строителство нямат поръчки и този брой нараства всеки месец", смята Волрабе.

Секторът на недвижимите имоти е един от най-важните в Германия години наред. Подкрепен от ниските лихвени проценти, милиарди евро бяха насочени към собственост, която се смяташе за стабилна и безопасна.

Упадъкът на имотния сектор на Германия и фалитите на строителни предприемачи

Упадъкът на имотния сектор на Германия и фалитите на строителни предприемачи

Ситуацията с бизнеса на един от големите германски имотни предприемачи в страната Euroboden е показателна за индустрията

Към момента рязкото покачване на лихвите и разходите за строителство насочи строителните предприемачи към неплатежоспособност, на фона на прекъснатото банково финансиране, замразени сделки и спад на цените.

Германия и Швеция са най-тежко засегнатите на континента от глобалната криза на имотите, на която имотни предприемачи в Китай като Evergrande и Country Garden, станаха жертви.