Дирекцията по вероизповеданията на Турция (Диянет) постанови, че цифровата валута Bitcoin не е подходяща според исляма "на този етап".

Отговаряйки на въпрос дали би купила виртуални валути като Bitcoin и Ethereum с инвестиционна цел, Диянетът отговори, че цифровите валути не са под надзора на централен орган, нито са гарантирани от която и да е държава или финансова институция.

"Покупката и продажбата на цифрови валути не е подходяща според религията в този момент поради факта, че те са отворени за спекулации по отношение на стойността и могат лесно да бъдат използвани предимно за незаконни дела като пране на пари. Те също са далеч от държавния одит и надзор", заяви религиозната институция.

Bitcoin е свръхзвуков - надмина $10 000 и гони нови рекорди

Bitcoin е свръхзвуков - надмина $10 000 и гони нови рекорди

Криптовалутата поскъпна с над $4500 само за месец

Религиозният орган е взел решението за цифровата валута на среща в петък. Турските граждани обаче продължават да инвестират в Bitcoin, въпреки предупрежденията на властите. Смята се, че престъпниците също стимулират увеличението на стойността на валутата.

По-рано този месец турската полиция залови банда, която открадна 450 биткойна от богат бизнесмен на стойност над 3.3 млн. долара, принуждавайки го да им ги прехвърли чрез латопа си и да им предостави паролите си за онлайн банкиране. Престъпниците са го забелязали, тъй като е демонстрирал благосъстоянието си в социалните мрежи.

Докато виртуалната валута продължава да увеличава популярността и цената си, управителят на Турската централна банка Мурат Четинкая призна, че финансовата институция наблюдава и анализира криптовалутите като цяло.

Четинкая заяви, че такива цифрови валути могат да "допринесат за финансовата стабилност".