Обменният курс на щатските пари в четвъртък не показва ярка динамика спрямо европейската и японската и повечето световни валути. Британската лира стерлинг незначително поскъпва по отношение на долара и еврото.

Инвеститорите продължават да наблюдават промяната в доходността на американските държавни облигации. Вчера доходността на 10-годишните дългови книжа на Министерството на финансите на САЩ се увеличи с 8 базисни пункта - до 1.485%, в четвъртък тя е около 1,47%.

Общата валута днес сутринта се разменя с американската на ниво $1,2058 за едно евро в сравнение с $1,2063 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на долара в тандем с японската национална валута възлиза на 107,13 йени срещу 107,01 йени в сряда.

За британската лира стерлинги днес сутринта на пазара дават около $1,3956 срещу $ 1,3932 за паунд през вчерашния работен ден и по 1,1574 евро срещу 1,1568 евро за паунд при закриване на търговията в сряда.

Вчера британският финансов министър Риши Сунак представи нов пакет от мерки на обща стойност 65 милиарда лири (90,7 милиарда долара), които трябва да помогнат на икономиката на страната да се възстанови от кризата, причинена от коронавирусната пандемията.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, нараства с 0,07%. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,06%.

Инвеститорите очакват публикуването на данни от Министерството на труда на САЩ за броя на заявленията за обезщетения за безработица миналата седмица, както и речта на ръководителя на Федералния резерв на САЩ (FRS) Джеръм Пауъл на онлайн конференцията The Wall Street Вестник. Министерството на труда на САЩ също ще публикува данни за производителността на труда и разходите за труд през четвъртото тримесечие.

Освен това Европейският съюз ще публикува данни за продажбите на дребно и безработицата през януари.

Южнокорейският вон поскъпна спрямо щатския долар.

БВП на Република Корея през четвъртото тримесечие на 2020 г. е нараснал с 1,2% на тримесечие спрямо 1,1%, както беше съобщено по-рано, показват окончателните данни на Банката на Корея. На годишна база икономиката на страната е спаднала с 1,2% от предварително обявените 1,4%. През третото тримесечие БВП на Южна Корея нарасна с 2,1% на тримесечна и спадна с 1,1% на годишна база.

Инфлацията в Южна Корея през февруари се ускори до 1,1% на годишна база от 0,6% през януари. Анализаторите очакваха инфлация от 1%, показват данни на Trading Economics.