По време на валутната търговия във вторник щатският долар се обезценява спрямо еврото и е без изявена динамика по отношение на йената и лирата стерлинг. В същото време през втората седмица на май курсът на паунда спрямо долара се приближи до тригодишен връх.

Общата валута днес сутринта се покачва до курс от $1,2139 за едно евро в сравнение с $1,2129 за евро при закриване на търговията в понеделник.

Доларът спрямо японската национална валута се разменя във вторник, за 108,90 йени срещу курс от 108,81 йени за долар предния ден.

За един паунд днес сутринта на пазара дават $ 1,4118, колкото и в края на вчерашната търговия.

Британската лира поскъпна над 1,41 долара през втората седмица на май, като достигна най-силното си ниво от над два месеца и се приближи до тригодишния връх от 1,42 долара, изкачен през февруари. Инвеститорите вече оцениха резултатите от изборите от миналата седмица и продължаващите усилия за възобновяване, отбелязва Тrading Еconomics.

Шотландската националистическа партия не успя да спечели абсолютно мнозинство в новия шотландски парламент, но има шанс лидерът на SNP Никола Стърджън да поиска нов референдум за независимост. Междувременно Садик Хан от британската опозиционна Лейбъристка партия беше преизбран за кмет на Лондон. Британският премиер Борис Джонсън очерта подробности относно следващата фаза на възобновяване от блокирането на COVID-19, като забраната за международни пътувания беше отменена и събиранията на закрито се възобновяват на 17 май.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,03% във вторник, докато по-широкият индекс WSJ Dollar загуби 0,01%.

Фокусът на валутния пазар тази седмица върху априлските данни за динамиката на потребителските цени в САЩ, които ще бъдат публикувани от Министерството на труда в сряда.

Консенсусната прогноза на експертите предвижда ускоряване на инфлацията в САЩ през април до 3,6% на годишна база, в сравнение с 2,6% през март, според данните на Trading Economics.

Няколко фактора сочат към повишена инфлация, включително повишаване на заплатите, фискални стимули и по-високи цени на суровините, казват експерти в DailyFX.com. Показателят за инфлационните очаквания, изчислен от Федералната резервна банка в Ню Йорк, се повиши до 3,4% през април, най-високият от септември 2013 г., спрямо 3,2% през март.

Междувременно президентът на Банката на Федералния резерв в Чикаго Чарлз Евънс заяви вчера, че показателите за инфлация и на заетост в САЩ, далеч не са на нива, при които Фед може да мисли за промяна на паричната политика.