Представете си монета. Не каква да е, а монета от платина. Звучи добре, нали? Сега си представете, че тя е с номинал от 1 трлн. долара. Да, $1 000 000 000 000. Няма никаква причина подобна монета да не съществува и даже заложен в законодателството трик на теория би позволил с нея САЩ да си решат проблема с достигнатия таван на дълга. За щастие на целия свят, те няма да го направят... или поне към момента изглежда така.

Каква е идеята?

Законът позволява на американското Министерство на финансите да сече платинени възпоменателни монети с всякакъв номинал. Така монетният двор може да направи монета за 1 млрд. долара, да я внесе в Държавния резерв и така правителството да запази своята платежоспособност.

Извънредни мерки в САЩ - достигнаха дълговия таван

Извънредни мерки в САЩ - достигнаха дълговия таван

Демократи и републиканци така и не се разбраха

Идеята, къде сериозно, къде - на шега, се върти в публичното пространство от около 10 години, като винаги поводът е дълговият таван, който правителството твърде често достига (около 80 пъти от 60-те до днес) и чиято корекция става заложник на сблъсъците между демократи и републиканци в Конгреса.

Все пак не са много сериозните икономисти, които биха подкрепили подобно решение за излизане от политическия пат.

Ето защо

Подобна маневра със сигурност ще премахне притесненията за дълговия таван... за да ги замени с други, които са с глобален мащаб. Монетата за 1 трлн. долара ще торпилира доверието в долара и в Министерството на финансите по същия начин, по който би го направил истински фалит.

Освен това, инфлацията в САЩ ще тръгне към небето в момента, в който в икономиката "от небето" паднат 1 трлн. долара, отбелязва в свой материал CNN.

БНБ пусна нова златна монета, каква е нейната цена

БНБ пусна нова златна монета, каква е нейната цена

Тиражът е 4000 бройки

При последното подобно споменаване на платинената монета нобеловият лауреат Пол Кругман го определи като "счетоводен трик". "Монетата за 1 трлн. долара е много грешен начин да се заобиколи таванът на дълга, който ще направи лошата ситуация още по-лоша. Глобалните инвеститори ще са наясно, че това не е устойчив начин да се плащат сметките на правителството и, с оглед конституционната криза, която ще подпали, ще повиши риска те да не могат да си върнат парите навреме", коментира и главният икономист на Moody"s Analytics Марк Занди.

Говори Джанет Йелън

Въпреки всичко, от WSJ попитаха финансовия министър и бивш началник на Федералния резерв Джанет Йелън може ли да се стигне до екзотичното решение на дълговия проблем. По думите ѝ даже да се тръгне в тази посока, няма никаква гаранция, че цялата операция ще приключи успешно: "Не трябва да се приема за даденост, че Фед ще приеме монетата. Няма такова изискване, зависи само от тях".

В момента нейното ведомство поддържа платежоспособността на правителството чрез "специални мерки", които засягат различни социални фондове на държавните служители, но до юни управляващи и опозиция трябва да се разберат, в противен случай ще се стигне до дефолт, който ще увеличи цената на всички последващи опити за теглене на дълг, като междувременно милиони хора ще останат без заплати, а страната (и вероятно далеч не само тя) ще затъне в рецесия.