Правителството е раздало 410 млн. лв. на компании и индивиди като антикризисна подкрепа, стана ясно от изказване на министъра на икономиката Лъчезар Богданов днес, предаде "Сега". Тази сума идва както от преформатирането на еврофондовете, така и от държавно финансиране.

Малко над 210 млн. от тази сума е под формата на кредити, които, независимо дали са за бизнеса, или за хората, имат гратисен период. След него обаче средствата трябва да се обслужват към Българската банка за развитие. Останалите 200 млн. лв. са от ОП "Иновации и конкурентоспособност".

От нея са се възползвали 21 хил. микро- и малки предприятия, които са получили безвъзмездна помощ в размер на между 3 и 10 хил. лв., като общият ѝ размер е 173 млн. лв.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

По разпореждане на Бойко Борисов обаче трябва да бъдат отпуснати още около 52 млн. лв. за 6 хил. малки дружества.

За разлика от малките компании, средните такива се бавят с възползването от схемата в размер на до 200 млн. лв., по която възможността за кандидатстване започна от септември. Бизнесът по тази мярка може да получи между 30 и 150 хил. лв., а Лъчезар Борисов обеща първите фирми от тази категория да бъдат оповестени "до дни".

"Търсим варианти за ускоряване на следващите две програми, които предстои да отворим", е казал министърът на икономиката, предаде "Сега". От изданието припомнят, че двете програми са на обща стойност 150 млн. лева под формата на безвъзмездна помощ, идваща от ОП "Иновации и конкурентоспособност". Едната е за осигуряване ликвидност на малки компании, но с оборот над 500 хил. лева, а втората е за реорганизиране и създаване на безопасни условия на труд в условията на пандемия в малки и средни фирми.