В началото на валутната търговия във вторник щатският долар се засилва спрямо еврото, британската лира и йената.

Към 9:35 ч. българско време общата европейска валута поевтинява по отношение на с 0,10% - до $1,1395 за едно евро спрямо $1,1408 за евро в края на предишната сесия.

Американската валута се повиши спрямо японската с 0,31% до 114,96 йени за един долар срещу 114,63 йени за долар при затварянето на пазара в понеделник.

Британският паунд падна с 0,07% спрямо долара до $1,3637 за една лира, а австралийският долар - с 0,3% до $0,7195.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се покачва с 0,1%, а по-широкият индекс на долара WSJ също добави 0,1%.

Централната банка на Япония запази основните параметри на паричната политика след двудневната среща, която приключи във вторник. Краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка бе оставен на минус 0,1%, целевата доходност по десетгодишните държавни облигации е близо до нула, се казва в изявление на японския паричен регулатор.

Японската централна банка потвърди тавана на програмата за обратно изкупуване на държавни облигации на 12 трилиона йени (104 милиарда долара). Програмата за обратно изкупуване на държавни облигации остава неограничена, отбелязаха от Централната банка. Банката на Япония повиши прогнозите за инфлацията за фискалните 2022 и 2023 г., но все още не очаква растежът на потребителските цени да се ускори до целта от 2 процента през следващите две години.

Междувременно инфлацията в САЩ вече скочи до най-високото си ниво от почти 40 години и все по-голям брой членове на Федералния резерв и икономисти от Уолстрийт виждат възможността за повече от три увеличения на лихвите от централната банка на САЩ тази година.

Следващата среща на Фед ще се проведе на 25-26 януари и експертите очакват, че тонът на изявленията на Централната банка на САЩ след тази среща ще бъде "ястребов".