Американските акции се повишиха рязко във вторник, като Уолстрийт натрупа инерция от широко пазарно рали, което започна в началото на месеца и тримесечието по-рано тази седмица.

Бенчмаркът S&P 500 скочи с 3%, най-голямото му двудневно изкачване от април 2020 г. насам - с най-силното дневно отчитане на ширината от края на 2018 г., според данни от Bespoke Investment Group.

Dow Jones Industrial Average скочи с 826 пункта, или 2,8%, за втори пореден ден на ръст от повече от 700 пункта. Технологично тежкият Nasdaq Composite скочи с 3,2%.

И тези сериозни повишения на индексите доведоха до един въпрос в главите на инвеститорите - достигнато ли е дъно за пазарите? А отговорът, поне според мнозинството от експертите, може и да не им хареса....

Никълъс Колас от DataTrek Research посочва, че S&P 500 рядко се покачва с над 2% при пазарни условия без стрес, което предполага, че отскокът в понеделник е знак за "крехкост, а не сила". Между 2013 г. и 2019 г. например е имало по-малко от четири такива дни всяка година, докато през 2022 г. досега са били 14!

Според Колас, инвеститорите трябва да се подготвят за още касапница в близко бъдеще, тъй като все още липсват няколко надеждни исторически признака за трайно дъно на пазара.

Оценките все още са твърде високи, казва Колас, и въпреки че през 2022 г. се наблюдава огромна двупосочна волатилност на акциите, резките движения нагоре в исторически план са склонни да сигнализират, че може да има повече волатилност за акциите.

"Колкото и да сме щастливи, че акциите на САЩ отбелязаха добър скок, този ход е най-добре да се разглежда като просто още един ден в една трудна година", каза Колас. Въпреки че са изключително често срещани от началото на 2022 г., исторически погледнато, напредъкът на една сесия от 2% или повече е относителна рядкост за пазарите. От 2013 г. годините, които съдържат по-малко еднодневни аванси от 2% или повече, водят до по-добро представяне през годината, каза Колас.

Единственото изключение от това беше 2020 г., когато S&P 500 регистрира 19 дневни печалби от 2% или повече. Колас обаче твърди, че повечето от тези извънредно големи движения са се случили през първата половина на годината, когато пазарите все още се тресеха от началото на пандемията от COVID-19.

През втората половина на годината S&P 500 отбеляза преувеличени движения само в две сесии, както показва Колас на графиката по-долу, използвайки данни от DataTrek. Година S&P 500 Обща възвръщаемост и брой

дни с 2%+ движения

2013 г. +32% - 1

2014 г. +14% - 2

2015 г. +1% - 3

2016 г. +12% - 4

2017 г. +22% - 0

2018 г. -4% - 4

2019 г. +31% - 2

2020 г. +18% - 19 (но само 2 през второто полугодие на годината)

2021 +28% - 2

2022 г. -22,8% (движение на цената до понеделник без реинвестирани дивиденти) - 14 дни

"Най-просто казано, силните 1-дневни ралита на S&P (+2%) НЕ са знак за здрав пазар", пише Колас.

Освен Колас, още един специалист - в лицето на Савита Субраманиан от Bank of America, смята, че дъното за пазара все още не налице. Субраманиан, ръководител на капиталовата и количествена стратегия в САЩ, казва, че само

30% от условията, необходими за пазарно дъно, в момента са задействани след този последен отскок, който изведе S&P 500 нагоре.

Обикновено най-малко 80% от условията трябва да бъдат регистрирани, преди да може да бъде обявено достоверно достигане до дъно. Един от тези показатели е особено важен - "Правилото на 20-те". Това е, когато сумата от

годишната инфлация на потребителските цени и съотношението цена/печалба на пазара е по- ниска от 20, когато пазарът достигне дъното си.

В момента пазарното P/E е 20, а CPI е 8,5%, отбелязва Сурбраманиан. Това е 28,5. "Извън спадането на инфлацията до 0% или падането на S&P 500 до 2500, ще е необходима изненада на печалбите от 50%, за да се удовлетвори "Правилото на 20-те", докато консенсусът прогнозира агресивен ръст и смятаме, че вече е непостижим темп на растеж от 8% през 2023 г. смята още тя.

Междувременно BofA също смята, че акциите не са достатъчно евтини, защото пазарът подценява шансовете за свиваща се икономика. Други знаци, които трябва да бъдат задействани, за да се потвърди дъното, но в момента не са, включват: процентите на намаляване на Фед; спад от 50 базисни точки или повече в доходността на 2-годишните държавни облигации; нарастващо ниво на безработица спрямо 12-месечното дъно; индикатор за покупка от страна на продавача.

Сигналите, които в момента дават зелена светлина на биковете, включват: Подобряване на PMI; и повече мечки, отколкото бикове.

Още признаци как да разберем, че дъното е достигнато?

В миналото, когато са били достигани дългосрочни дъна, акциите обикновено са ги посрещали с голямо движение в рамките на деня от поне 3,5%, твърди Колас. Това важи за най-ниските нива на цикъла, които видяхме през октомври 2002 г., март 2009 г. и март 2020 г.

Въз основа на този показател, отскокът на акциите тази седмица не беше достатъчно голям, за да сигнализира за значима повратна точка.

Ден след цикъл на най-ниското представяне на S&P 500:

10 октомври 2002 г. +3,5%

10 март 2009 г. +6,4%

24 март 2020 г. +9,4%

Средно +6,4%

Оценките все още са исторически богати

Колас също така твърди, че акциите все още са сравнително високо оценени въз основа на популярна мярка за циклично коригирани оценки на капитала.

Вместо да използва бъдещи очаквания за печалби или следващи 12-месечни печалби, съотношението на Шилер се основава на коригираната спрямо инфлацията средна стойност на корпоративните печалби през последните 10 години.

Според съотношението Шилер, дългосрочната средна оценка за акциите, датиращи от 1870 г., е между 16 пъти и 17 пъти циклично коригирана печалба. Към началото на октомври S&P 500, който беше създаден през 1957 г., се търгуваше на 27,5 пъти повече печалбата, а след ралито в началото на седмицата, се търгуваше на 28,2 пъти, каза Колас.

Това означава ли, че сега акциите са достатъчно евтини, за да оправдаят покупката? Това зависи от всеки индивидуален макроглед, каза Колас. Но единственото нещо, в което инвеститорите могат да бъдат сигурни, е, че акциите са излезли от "опасната зона" на оценка на север от 30 пъти средната коригирана дългосрочна печалба.

Какво ще кажете за VIX?

Последните два продължителни периода на слабост на пазара предлагат някои прозрения за това как движенията в индекса на волатилността на Cboe, известен още като VIX, могат да се развият, докато инвеститорите се опитват да предвидят кога може да настъпи крайното дъно на пазара.

По време на взрива на dot-com през 2020-2021 г. VIX "претърпя поредица от скокове, които се сблъскаха с доверието и оценките на пазара". В крайна сметка бяха необходими 2 години и половина, докато акциите достигнат дъното, след като цените достигнаха своя връх през март 2000 г.

За сравнение, след финансовата криза през 2008 г. пазарите достигнаха дъното по-бързо - но не и преди VIX да достигне връх над 80, повече от два пъти своя връх за деня от юни.

"Колкото и болезнено да е през следващите няколко месеца, дългосрочните инвеститори не могат да бъдат обвинявани, че се надяват, че 2022 г. изглежда повече като 2007-2009 г., отколкото 2000-2002 г.", каза Колас.

Американските акции се насочват към последователни печалби във вторник, като S&P 500 се повиши нагоре с 2,9% до 3784 пункта, Dow Jones Industrial Average нагоре с 2,6% до 30 258 и Nasdaq Composite с 3,3% до 11 174 пункта.

Пазарните стратези приписват възстановяването на акциите на отдръпването на доходността на облигациите, подклаждано от очакванията, че Фед може да се наложи да се "насочи" към по-малко агресивни повишения на лихвените проценти. Нийл Дута, ръководител на икономическите изследвания на САЩ в Renaissance Macro

Research, каза в бележка до клиенти във вторник, че по-малкото от очакваното повишение на лихвените проценти на Резервната банка на Австралия за една нощ бележи последната от поредица от "печалби" за инвеститорите, залагащи на "пивот" на Фед.

"Това е страхотно, но в дъното на ума си си мисля, че това няма как да продължи", написа Дута. Колас каза на клиентите си миналата седмица, че VIX ще трябва да затвори над 30 за поне няколко последователни сесии, преди да може да пристигне "търгуем" отскок. Това обаждане в крайна сметка се оказа правилно.

Но за съжаление, затварянето над 40 на VIX, което Колас чака от пролетта, все още не е настъпило.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.