В хода на валутната търговия в четвъртък щатският долар се понижава по отношение на японската йена, но се засилва спрямо еврото и британската лирата стерлинг. Търговците оценяват данните за динамиката на потребителските цени в САЩ, публикувани предния ден.

Към 10:25 часа българско време обменният курс на общата европейска валута спрямо долара спадна с 0,54% до $1,0457 за едно евро в сравнение с $1,0513 заевро при затварянето на пазара в сряда. Общата валута падна до най-ниските си  нива от 2016 г. под $1,05 за евро през втората седмица на май, тъй като доларът е силен и инвеститорите остават загрижени за риска от стагфлация в Европа, отбелязва Тtrading Еconomics.

Британската лира стерлинг поевтинява с 0,32% и се разменя на пазара на ниво $1,2196 за паунд при $1,2251 за паунд в края на вчерашната сесия.

Американската валута се понижава по отношение на японската с 0,57% - до 129,10 йени за долар спрямо 129,97 йени за долар ден по-рано.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес добавя къв стойността си 0,26%, а по-широкият доларов индекс WSJ - 0,23%.

Както беше съобщено, потребителските цени (индекс на CPI) в САЩ през април са се повишиха с 8,3% в сравнение със същия месец на миналата година след скок от 8,5% през март, рекорд за последните 40 години. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, средно очакваха по-малко покачване на потребителските цени - до 8,1%.

Според ръководителя на Федералната резервна банка на Сейнт Луис Джеймс Балард Федералният резерв на САЩ се готви да продължи да повишава лихвите на фона на новите данни за инфлацията.

Балард каза в интервю за Yahoo Finance, че перспективата за повишаване на лихвите с половин процентен пункт на следващите заседания на америаканската централна банка остава, докато той остава със съмнения относно необходимостта от по-агресивни мерки.

Фед повиши лихвата след срещата на 3-4 май с 50 базисни пункта до 0,75-1% годишно. Лихвеният процент беше повишен наведнъж с 50 б.п. за първи път от 2000 г. На пресконференция след срещата председателят на Фед Джером Пауъл каза, че регулаторът ще обмисли повишаване на лихвите с 50 базисни точки на следващите няколко срещи, обаче ставката да се вдигне наведнъж със 75 б.п. не се обсъжда активно.