Априлските студове у нас "допринесоха" за измръзването на ранните овощни насаждения, но последните студове всъщност не бяха решаващи, а само допълниха нерадостната картина при овощните насаждания у нас. Така започна коментара си за Money.bg Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари (регионът от Русе до Силистра). Колев от 2003 г. насам развива успешен бизнес в овощарството.
Експертът припомни, че в края на февруари имаше големи студове, при които температурите в региона падаха до минус 24 градуса - именно тогава са нанесени най-големите поражения на овощните дървета.

Източник: Личен архив: Николай Колев
Най-големи са щетите при следните овошки: праскова, слива, нектарина, череша. При тези насаждания бъдещата реколта - в зависимост от това колко е било студено в дадения район с насажденията - е унищожена между 30% и 100%.
Има известни поражения поради измръзване и при ябълки и круши, но са по-малки.
Допълнителни щети на костилковите овошки нанесоха и студовете през март. Което намали още повече очакванията за реколтата на праскови и сливи. Ще има и щети заради минусовите температури преди 2-3 дни, но още не може да се каже точно какви са.
Най-трагично е положението обаче при кайсиите, където загубата на реколтата в Дунавския регион е почти 100%. При това, уточни Николай Колев, над 80% от промишленото производство на кайсии у нас е именно в Дунавския регион.
Това на практика означава, че тази година българските кайсии на пазара ще бъдат голяма рядкост, един вид лукс при хранителните продукти. Което е предпоставка цените им "на дребно" да могат да скочат в пъти.
Още повече, че има измръзване на кайсиевите насаждания в Гърция и Турция - откъдето се прави (голям) внос на плодове у нас - макар че там щетите са по-малки от тези в България.
Председателят на Съюза на Дунавските овощари подчерта, че възможното (голямо) поскъпване на кайсиите, а и на другите костилкови плодове на нашия пазар, всъщност, както и досега, ще се дължи основно на търговците "на едро" и "на дребно", а не на производителите на плодове.
По думите на Николай Колев, изкупните цени на плодовете от производител за последните около 20 години общо взето почти не са се повишили, а (твърде) високите спекулативни цени за крайния потребител се дължат най-вече на търговците, които печелят най-много от това.
На въпрос на Money.bg, дали производителите на плодове от Дунавския регион биха могли да бъдат компенсирани от застрахователите за загубите на реколтата си от измръзването, Николай Колев отговори, че макар че повечето промишлени производители на плодове имат застраховки на реколтата си, те няма да получат обезщетения заради посочените щети.
Експертът обясни, че традиционно реколтата от овощни плодове се застрахова срещу природни бедствия, наводнения, понякога суша. Обаче срещу щети от измръзване застраховките са от 20 април натам - а вероятността от измръзване на овошките след тази дата е по-малка от 1%. Така че (доста) големите загуби на производителите на плодове в Дунавския регион (а и не само), особено при кайсиевите насаждения, ще си останат само за сметка на производителите.
milmanlev
на 09.04.2025 в 05:59:58 #1Ми, като няма да има, няма да ядем, като скачат в пъти, няма да купуваме и сами ще си ядете кайсиите, как ли е имало кайсии преди 40-50 години, когато е имало по метър сняг почти редовно през април и дори май?!!?!!!!!?