В хода на валутната търговия във вторник доларът продъжава да е в по-солидни позиции спрямо основните си конкуренти, въпреки че еврото, и японската йена опитват плахо да надигнат глава.

Общата европейска валута остава близо до 22-месечно дъно, тъй като войната в Украйна помрачи икономическите перспективи на евросъюза, докато т.нар. ресурсни или стокови валути на Австралия и Нова Зеландия си поеха дъх в едноседмичното си рали.

Днес сутринта към 10:55 часа българско време еврото се опитва да излезе от тенденцията на шест поредни сесии на разпродажби, покачвайки се с 0,33% и достигайки ниво на размяна от $1,0895. Но остава не много далеч от най-ниското ниво в понеделник от $1,0806 заедно евро.

Общата валута се понижи с 4% спрямо долара, откакто Русия започна военната инвазия в Украйна, където сраженията не показват признаци на затихване.

Европейската централна банка ще заседава в четвъртък на фона на надвиснали над еврозоната призрак на стагфлация, което кара икономистите да смятат, че политиците може да отложат повишаването на лихвите до края на годината, отбелязва Reuters.

Британската лира стерлинг, който беше негативно засегната заедно с еврото, също остава близо до 16-месечното дъно, което достигна в понеделник, когато в края на сесията се тъгуваше на ниво $1,3121 за един паунд. Във вторник британската валута се разменя спрямо американската при курс около 1,3096 долара за едни паунд.

Японската валута се понижава леко по отношение на американската до 115,53 йени за един долар. Нарастващите разходи за внос на петрол, тласкат Япония към най-големия дефицит по текущата сметка от 2014 г. насам.