Двама германски туристи в гръцкия град Нафплион платили 875 евро военно обезщетение за Втората световна война, след като изчислили, че това е сумата, която всеки германец дължи на Гърция.

"Влязоха в офиса на Общинския съвет и казаха, че искат да се разграничат от позицията на своето правителство", заяви кметът на Нафплион Димитрис Констсурос.

Германските туристи Лудвиг Закари и Нина Лаге избрали този град на Пелопонес, защото бил "първата столица на Гърция през 19 век". Парите, които предоставили градските власти дарили за благотворителност.

Гръцкото правителство, изправено пред големи финансови проблеми, наскоро поиска от Германия да плати обезщетение за зверствата по време на нацистката окупация през Втората световна война, което Берлин отказа.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че споразумението с Германия за обезщетение от 1960 г. не покрива основните искания на Гърция, включително и таксата за разрушената инфраструктура, военни престъпления и възстановяване на принудителните заем, който нацистите взели от окупирана Гърция и никога не върнали.

Според някои източници от Атина, Германия е длъжна да изплати на Гърция около 162 милиарда евро, което е половината от гръцкия дълг, посочва в. "Гардиън".