Възможно е някои квартали на София, където жилищните сгради са стари или инфраструктурата не е достатъчно добра, да станат непривлекателни за покупки на жилища, заяви финансистът Левон Хампарцумян в предаването "Бизнес старт" на телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

Хампарцумян коментира и скока в цените на недвижимите имоти. "По време на пандемията има и хора, които купуват недвижими имоти с цел спекулация, но трябва да се има предвид, че това може и да няма успешен край. В момента се надува един балон на пазара на недвижими имоти, който няма голям шанс да доведе до крах, но все пак трябва да сме внимателни", съветва финансистът.

Той заяви, че реално няма причина апартаменти в София да струват колкото тези във Виена или Атина и ако цената на жилищата у нас стигне до тези нива, то това би било сериозна "червена лампа". Друг риск, който съществува, е новите квартали в столицата и по-големите градове, които обаче имат лоша инфраструктура, да се превърнат в своеобразни гета. Причината, по думите на банкера е, че "в наши дни хората с добри финансови възможности искат не само хубаво жилище, но и да живеят в хубав квартал".

Очаква ни сравнително дълъг период на инфлация, смята финансистът. Той даде и съвет за начините, по които човек може да си запази парите при наличие на по-висока инфлация.

Хампарцумян: Купувайте жилища само ако са ви необходими

Хампарцумян: Купувайте жилища само ако са ви необходими

По всяка вероятност лихвите по депозити в банки няма повече да намаляват

"В момента, в който централните банки в Европа започнат да се борят с инфлацията, лихвите ще скочат. Но лихвите в банките няма как да ви дадат доходи над сумата, която сте вложили. Ако искате да си увеличите парите, трябва да ги рискувате", защото лихвата в банката би била достатъчна само да пази спестяванията от инфлацията.

"Когато инфлацията е съпроводена с икономически растеж, то тогава можем да говорим за съвсем естествено явление. От друга страна, по-проблематична е по-скоро волатилността в цените на някои основни стоки", коментира още Хампарцумян.