Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг, пред money.bg:

Месец юни се очертава като много напрегнат за валутните пазари. Кои събития ще следят инвеститорите и как те ще се отразят на валутните курсове?

Централното събитие за юни е референдумът за оставането или излизането на Великобритания от ЕС. Засега везните клонят в полза на привържениците на евроинтеграцията, но разликата е много малка и напрежението на валутния пазар само ще се увеличава. Излизането на страната от ЕС ще има негативен ефект върху икономиката и върху финансовия сектор, което допълнително ще свали британския паунд. Вероятно ще пострада и доверието в еврото, тъй като разпадане на политическия съюз ще се прехвърли върху стабилността на еврозоната и оттам - на силата на единната валута.

Ако на референдума се гласува за оставане в ЕС, това би трябвало да подкрепи значително британския паунд, който падна значително напоследък. За еврото също ще бъде добра новина, тъй като последните данни показват подобрение на икономиките в Европа. Внимателно ще следим и резултатите от следващото заседание на Федералния резерв в САЩ, където предстои повишаване на лихвите с още една малка стъпка. Това по принцип вече е отчетено от пазарите и не би трябвало да се отрази съществено в подкрепа на долара. Но за инвеститорите ще бъде важно посланието на централните банкери.

Да се върнем на британския паунд, какво бихте посъветвали хората и фирмите, които работят с лирата?

Най-вече да избягват прибързаните решения и да проследят внимателно какво се случва и как това се отразява на паунда. В момента валутата е слаба и е много скъпо да се застрахова риска от допълнителен спад. Мисля, че си струва да се поеме някаква доза риск и да не се хеджира срещу спад на паунда, когато има предстоящи парични потоци от Великобритания през следващия един месец. Очаквам паундът да поскъпне за няколко месеца след референдума, но предстоят много динамични движения на курсовете до тогава.

Да очакваме ли ново поскъпване на щатския долар?

Няма причини еврото да падне спрямо долара, освен ако не дойдат изненадващи новини от Великобритания. Финансовите министри на ЕС отпуснаха заедно с МВФ необходимите средства на Гърция да обслужва задълженията си. Европейските икономики започват да се съживяват и по-вероятно еврото ще остане около 1.10 долара през втората половина на годината.

А как се отразява икономическото забавяне в Азия на валутната търговия?

Китай постоянно девалвира валутата си, за да ограничи негативния ефект от скъпия долар върху износа си. А Япония предприема все по-агресивна политика от стимули за финансовата си система. Това е част от „валутната война“, за която се говори постоянно, но всъщност големите страни се защитават от скъпия долар и от изтичането на капитали.

Как се адаптира българската икономика към скъпия долар?

По-ниските цени на ресурсите направиха този процес сравнително безболезнен. Дори забавянето на европейските икономики не оказа негативно влияние на нашия износ. А подобрението в растежа, което предстои през втората половина на годината, ще подкрепи и нашия бизнес в Европа. Плюсовете за нашия експорт идват от предимствата на големите компании в ЕС, които те имат на международните пазари. Българските фирми трябва да инвестират повече в иновации и ефективност, за да се възползват повече от плюсовете на евтиното евро и много ниските лихви.

Какви стратегии за участие на валутните пазари избират опитните трейдъри и какви поуки извличат те от дългите години търговия с валути – това ще стане ясно през споделения личен опит на няколко валутни трейдъра на Мастър клас "FX стратегии и поуки от първо лице", който ще се проведе на 10 юни 2016 г. Събитието се организира от ЕЛАНА Трейдинг и Асоциацията на трейдърите в България.

Money.bg е медиен партньор на събитието.