Наближава края на септември и със захлаждането на времето, вече навлязохме в активния бизнес сезон. Сега ще погледна към това какво могат да очакват инвеститорите на родния капиталов пазар за представянето на индекса на "сините чипове" SOFIX, на база на случвалото се в исторически план. Разбира се, започвам с уговорката, че историческото представяне на един актив не е гаранция за бъдещото му такова!

Иначе, поглеждайки към септември, той далеч не бе толкова лош за родния бенчмарк, както случващото се на международните пазари. Ако приключи при настоящите си нива, индексът би отбелязал понижение от едва 1.4%, което е доста добро представяне, ако гледаме към чуждестранните борси.

Сега към това, което предстои, ако историята се повтаря (което, както вече казах не е задължително да се случи)...

Индексът SOFIX вече е вторият най-спадащ в света. Какво следва?

Индексът SOFIX вече е вторият най-спадащ в света. Какво следва?

Единственият по-слабо представящ се бенчмарк е този на нигерийската фондова борса

Октомври е най-волатилният месец за родния капиталов пазар, една от малкото му прилики с щатските пазари. За съжаление, десетият месец на годината, също често е носил сериозни загуби за инвеститорите.

Всъщност, в исторически план, октомври и ноември са били най-лошите месеци за индекса на сините чипове SOFIX (тук има малко разминаване с щатските индекси, защото за тях най-лошият месец е септември).

Историческото представяне на SOFIX през октомври

За периода 2005-2010 година, SOFIX се е понижавал средно с близо 7% през октомври. Следва забавяне на спада му през следващата години, за да достигне минимален ръст от 1% през 2015-та година, и ръст от около 8% през 2016-та.

През 2017-та година, индексът отбеляза спад от близо 3% през десетия месец на годината, а на следващата - загуба от 4.4%. Отново на отрицателна територия, макар и по-малко понижение от 2.4% регистрира SOFIX през октомври на 2019-та.

През октомври на 2020-та година, индексът на сините чипове наруши негативния си тренд за представяне и завърши с минимално повишение от 0.1%. И накрая, през октомври на миналата година, индексът SOFIX отново нарушава тренда си, завършвайки минимално на отрицателна територия - от едва 0.24%.

Може да се обобщи, че от създаването си до момента, SOFIX е губил средно под 3% през всеки десети месец на годината. Като добра за инвеститорите тенденция обаче, се очертава факта, че индексът не бележи толкова сериозни загуби през десетия месец на последните няколко години.

Лошите новини за инвеститорите, в исторически план, не приключват през октомври...

Лошата новина е, че след традиционно слаб октомври, следва още един лош за индекса месец, в исторически план, в лицето на ноември. Средното понижение през единадесетия месец на годината за индекса е било в размер на около 2%.

Но отново тук има известни добри новини за инвеститорите. Първо - дори и със закъснение, излизащите отчети могат да посочат, че резултатите на компаниите не са били толкова силно засегнати от военния конфликт и енергийната криза, колкото са очакванията.

Второ - традиционно след октомври и ноември, в последния месец на годината и първите два месеца на следващата година, често виждаме ръст на компонентите, членове на портфейлите на големите институционални инвеститори.

Най-засегнатите от срива на БФБ компании в Sofix

Най-засегнатите от срива на БФБ компании в Sofix

Индексът на "сините чипове" се е понижил с 27.7% от началото на годината

Трябва да се отбележи също така, че декември и януари, заедно с август, традиционно са двата най-добри месеца от годината за инвеститорите.

Как изглежда SOFIX от техническа гледна точка?

От техническа гледна точка, понижението на индекса може да се е насочило за тест на ключовото ниво на подкрепа и дъното от март - при ниво от 529 пункта. Преди това, индексът ще трябва да тества и ключовата подкрепа при 550 пункта, ниво, което вече спира на няколко пъти загубите на индекса.

Само и единствено трайно понижение на SOFIX под 529 пункта, може да отвори пътя на индекса към още загуби. Необходимо условие за това би било и материализирането на "смъртоносно пресичане" - или понижение на 50-дневната пълзяща средна под 200-дневната такава.

Иначе, връщането на индекса от последните няколко сесии изглежда все още като "здравословна корекция" на този етап. То върна индексът RSI от "свръхкупена" територия и нива от близо 70 в началото на лятото, до едни по-здравословни нива от около 40 пункта.

По-нататъшно доближаване на границата от 30, за RSI, може да доведе до възобновяване на покупките от инвеститори, които смятат, че индикаторът е навлязъл на "свръхпродадена" територия.