След наблюдавания срив на родния капиталов пазар, който се яви в унисон със случващото се на международните борси и в резултат на коронавируса, време е да погледнем кои бяха най-засегнатите и най-слабо засегнатите компоненти на SOFIX от началото на годината.

Индексът на "сините чипове" се е понижил с 27.7% от началото на годината след спада му от 5.5% през изминалата година, която бе изключителна за всички международни пазари. Всъщност родният бенчмарк завърши сред най-зле представящите се борсови индекси в света през 2019-та, като почти през цялата година бе в топ десет на тази негативна класация.

Да не говорим, че преди наблюдавания спад от близо 28% от началото на годината, SOFIX бе вече в "мечи цикъл" с понижение от над 20% от върха си през 2017-та година.

Но кои бяха най-засегнатите и най-устойчиви компании на индекса? Ето как изглежда извадената ценова статистика от базата на сайта Infostock.bg:

Снимка 472174

Данни: Infostock.bg

Направи ли коронавирусът акциите по-привлекателна инвестиция от имотите у нас?

Направи ли коронавирусът акциите по-привлекателна инвестиция от имотите у нас?

Акциите на БФБ и жилищата имат силна взаимовръзка

Едва ли е голяма изненада, че на първите две места са тези на банковите компоненти на SOFIX. Традиционно, банките от бенчмарка се отличават с по-висока волатилност, както в моменти на спад, така и на повишение. За съжаление на инвеститорите, акциите на ЦКБ и ПИБ често са в класациите по понижение в моменти на загуби за пазара, както и в челото в моменти на ръст.

Пазарната капитализация на двете банки се е понижила с над 50% от началото на годината, като тази на ПИБ е намаляла с 57.9%, докато на ЦКБ - с 50.3%.

Със загуба на оценка между 40 и 50% се отличават два компонента на индекса - Сирма Груп Холд и Химимпорт, загубили съответно 40.8 и 48.4% от стойността си по време на борсовия срив.

С по-голямо понижение от спада на SOFIX се отличават още три компании - Албена (28.6%), Монбат (34.6%) и Еврохолд България (35.2%).

Добрата новина за инвеститорите е, че повече от половината от компонентите на SOFIX, общо 8, са отбелязали понижение по-малко от това на индекса. В дъното на класацията, или най-слабо засегнати от срива през тази година, са книжата на Адванс Терафонд, намалили пазарната си стойност едва с 8%, или над три пъти по-малко от загубата за широкия индекс.

С под 10% са поевтинели и акциите на Холдинг Варна. Те са намалили пазарната си капитализация с 9%.

Със загуба между 10 и 22% се отличават пет компонента на индекса - Фонд за недвижими имоти България (15.15%), Градус (15.5%), Елана Агрокредит (18.1%), Софарма (21.2%) и Индустриален Холдинг България (21.6%).

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи