Индексът на сините чипове SOFIX завърши през миналата седмица на ниво от 553,88 пункта, което е най-ниската му стойност от три години насам. От началото на годината бенчмаркът е загубил 7.01%, което го прави втория най-губещи индекс в света, след този на Негирия, който изгуби 16.1%. За сравнение след SOFIX по загуба се нареждат индексите на Малайзия (-5.7%) и Йордания (-5.3%).

Интересен е фактът, че спадът на SOFIX става реалност в контекста на много силно представяне не само на водещите фондови пазари (щатските индекси са при исторически рекорди), но и на индексите в региона. Например гръцкият основен индекс оглави световната класация по ръста на борсовите индекси, след като се покачи с 45%. Второто място е за Русия с 35,6% повишение от началото на годината.

Какви се представят компаниите от SOFIX през първите девет месеца?

Като цяло неконсолидираните приходи на дружествата от SOFIX са нараснали едва с 0,63% на годишна база през деветмесечието, докато неконсолидираната печалба - с 4,9%. Явно и инвеститорите не са особено доволни от тримесечните резултати, след като индексът е при най-ниските си нива от близо три години насам.

Трябва нещо кардинално ново за събуждането на БФБ

Трябва нещо кардинално ново за събуждането на БФБ

За разлика от пазарите на глобално равнище, индексът Sofix е с 4,2% надолу спрямо същия период на миналата година

С най-голямо повишение в печалбата се отличава Сирма Груп Холдинг. Тя нараства близо седем пъти и половина за първите девет месеца на годината. Това са случва при спад в общите приходи на холдинга от 13,8%. Още два холдинга бележат повишение в печалбата си от над 100% - Холдинг Варна с ръст от 128,9% и Индустриален Холдинг България с повишение от близо 103%.

Централна Кооперативна Банка е единственото от останалите дружества на SOFIX с ръст на печалбата от над 50% на годишна база, а само три компании регистрират ръст от над 20% на годишна база - Адванс Терафонд (26,5%), Елана Агрокредит (24,8%) и Софарма (20.9%). Още две дружества бележат ръст на финансовия резултат с между 4 и 16%, а при четири се наблюдава понижение на финансовия неконсолидиран резултат, но и четирите консолидират, така че това не е особено показателно.

Сред дружествата, които не консолидират с най-голям ръст се отличават приходите на Елана Агрокредит - със 120,6%. Само още две компании бележат ръст на неконсолидираните си приходи от над 50% - Холдинг Варна и Индустриален Холдинг България.

SOFIX гони исторически прецедент

Въпреки, че тества дъното си за последните три години, SOFIX се движи в нетрадиционно тесни граници, при изключително ниска волатилност. От началото на годината той се движи в рамките на между 622,2 пункта и 553 пункта, което е в рамките на около 8%. Ако индексът продължи да се търгува заключен в тези граници до края на годината, то това би маркирало най-малкото му изменение от връх до дъно в границата на година.

4 причини да съжалявате, че не сте си купили акции на БФБ

4 причини да съжалявате, че не сте си купили акции на БФБ

Каква доходност пропуснахте?

За сравнение, през относително спокойните 2010 и 2012 г. SOFIX регистрира промяна между най-високата и най-ниската си точка от съответно 23,5% и 17,5%. Най-близо до текущото изменение е 2015 г., когато станахме свидетели на разлика между най-високата и най-ниската точка на индекса в рамките на 16%. Но дори и това е два пъти повече от наблюдаваната през тази година промяна.

Ако погледнем към волатилността по още един измерител - разликата между най-високата и най-ниската стойност в рамките на всеки месец, ще видим, че през настоящата година тя е средно 3,9%, което е втората най-ниско равнище след миналата година, когато беше 3,8%. С други думи, в момента сме свидетели на изключително сериозна консолидация, която е възможно да бъде последвана от по-сериозно движение в една от двете посоки.

На инвеститорите им остава единствено да се надяват, че след най-дългата в историята на пазара ни корекция (продължаваща вече две години и четири месеца), която изпревари вече тази от 2014 г., ще последва "избиване" нагоре, по подобие на случилото се през 2016 г.

БФБ ще има нов сайт

БФБ ще има нов сайт

Борсата ще дава и информация за сделки извън регулиран пазар

Има ли добри новини за инвеститорите? Да и те са няколко. Първо, ключовото психологическо ниво от 550 пункта на този етап остава в сила и ограничава спада. Второ, деветмесечните неконсолидирани отчети далеч не са толкова лоши, че да поставят индекса ни в подобна неблагоприятна позиция. Инвеститорите могат да се надяват още, че с наближаването на края на годината и времето за "счетоводни нагласи" от страна на институционалните инвеститори и януарско-февруарския ръст на индекса, ще видим по-добро представяне за SOFIX.