Един от сериозните проблеми, които се наблюдава на Българската фондова борса (БФБ) в момента, е липсата на ликвидност, каза управляващият партньор в Mane Capital Илиян Скарлатов по време на форума "Силата на инвестициите", организирана от Infostock. Същият проблем открои и новоназначеният изпълнителен директор на борсата доц. д-р Маню Моравенов, според когото в много от случаите инвеститорите не влагат в акции на компании, защото не виждат ясната очаквана доходност.

Същевременно регулациите на капиталовите пазари, които бяха въведени през последните години, оказват отрицателно влияние върху БФБ, която все още търпи негативните последици от Голямата рецесия. За състоянието на пазара не спомага и фактът, че той беше понижен до "граничен" преди няколко години, докато съвсем скоро Букурещката фондова борса получи статус на "възникващ". Това, заедно с липсващите значителни синергии между съседните пазари и затрудненията пред чуждестранните инвеститори, които трябва да преминават през две-три нива на посредничество, водят до слабо представяне на местния регулиран пазар.

Румънската фондова борса изпревари българската и получи статут на възникващ пазар

Румънската фондова борса изпревари българската и получи статут на възникващ пазар

Капиталовият пазар в страната след 2020 г. ще има достъп до много по-големи международни инвестиции

"Доходността на Sofix от началото на 2000 г. е добра - около 10%, което означава, че пазарът работи, поне за малките инвеститори", коментира директорът "Корпоративни финанси" в Първа финансово брокерска къща Мартин Димитров. "Но през 2019 г. Sofix спадна с 4,2% спрямо същия период на миналата година. От регионалните пазари Полша е единствената по-зле от нас, с -7,3%." Той посочи, че от началото на годината компаниите са увеличили капитала си със 161 млн. лв. на БФБ спрямо 184 млн. лв. през 2017 г. (41 млн. лв. от които идващи от първично публично предлагане) и 214 млн. лв. (10 от които от първично публично предлагане) година по-рано на фона на спестявания в икономиката, възлизащи на 53 млрд. лв.

"Трябва ни нещо кардинално, за да се събуди пазарът", посочи Скарлатов, според когото за местния пазар е нужно успешните компании да използват пазара за финансиране, за да се създават нови бизнеси със свежи идеи. "Първичният пазар на ценни книги е функция на първичния", каза Скарлатов. Ситуацията е като яйцето и кокошката - трябва да има нови и свежи компании, които да емигрират на вторичния, за да се движи първичния."

Колко щяхте да спечелите, ако бяхте инвестирали в най-добрите дивидентни компании на БФБ?

Колко щяхте да спечелите, ако бяхте инвестирали в най-добрите дивидентни компании на БФБ?

Говорят цифрите

Той все пак е оптимист, че местният регулиран капиталов пазар разполага със спусъци за растеж, един от които е механизмът Ceiling, който все още не е активен. "Това е добра инициатива и установи връзка между пазарите в нашия регион", уточнява Моравенов. Въпреки идващите сигнали за забавянето на европейската икономика, към експертите, които очакват възстановяване на местната борса, е и Стефан Стефанов. "В момента пазарът е в труден период - няма ликвидност и интересни движения", каза трейдърът. "Надеждата е, че след трудните периоди отново идва възходът. Като погледнем коефициентите, спрямо останалите страни от региона, ние сме по-надолу. Но думата "криза" означава възможност."

"Пари има, чакаме проявлението на всички спусъци, за да може борсата да се върне на нивата на интерес преди кризата", посочва и Мартин Димитров. "Близо сме до дъното", каза Моравенов. "От тук нататък или се върви към изчезване, или към обратен цикъл. Надявам се трендът да се обърне. Важно е да работим за дългосрочни решения, които възстановяват доверието в пазара."