Глобалната рейтингова агенция FTSE Russell издигна капиталовия пазар на Румъния до статут на вторичен възникващ пазар от текущото ѝ равнище на граничен пазар, посочиха от самата агенция късно снощи. Докато България все още е в графата гранични пазари, северната ни съседка попада в компанията на страни като Русия, Китай, Саудитска Арабия, Кувейт, Пакистан, Перу и др. по отношение на капиталовия си пазар, като официално тя ще бъде повишена в категорията през септември 2020 г. Има само две по-високи степени в класацията на FTSE Russell - напреднал възникващ пазар и развит пазар, а повишението на страната идва само три години след като тя попадна в текущата си категория.

Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Каква е неговата история?

"Изправени сме пред исторически момент - това е международно признание, че Румъния заслужава да бъде издигната в по-висока категория и аз съм щастлив и горд, че ръководих екипа, който направи това възможно", коментира главният изпълнителен директор на Букурещката фондова борса Адриан Танасе, цитиран от Romania Insider. "Надявам се новият статус да подтикне повече мениджъри от държавните и частни компании да разглеждат фондовата борса като мястото, на което могат да развият допълнително своя бизнес."

До решението на рейтинговата агенция се стигна след оценка на параметрите на местния капиталов пазар, като от нея посочват, че ликвидността на него се е повишила през последните години и той може да поеме значителни международни инвестиции. Това беше последния индикатор, на който борсата на страната трябваше да отговори, за да премине в по-горната категория. Основният ефект от покачването на страната в класациите на FTSE Russell ще е, че румънските публични компании ще имат достъп до значително по-голямо международни финансиране. "Мениджърите на фондовете, управляващи стотици милиарди евро, които имат ограничения да влагат в граничните пазари, ще могат да инвестират тук през следващите години", коментира президентът на борда на директорите на Букурещката фондова борса Лусиян Ангел.

Маню Моравенов е новият изпълнителен директор на Българската фондова борса

Маню Моравенов е новият изпълнителен директор на Българската фондова борса

Досегашният шеф Иван Такев напуска след 18-годишна кариера в БФБ

Към момента акциите на три румънски компании отговарят на критериите за вкючване в индекса FTSE Global All Cap: Romgaz, Трансилванската банка и BRD-Groupe Societe Generale. Понастоящем основният индекс на Букурещката фондова борса включва акциите на 84 компании, чиято съвкупна капитализация е 36 млрд. евро. Както и Българската фондова борса, тази в Букурещ отваря врати след края на комунистическия режим, през 1995 г.

"Румънският капиталов пазар премина през много препятствия и ни отне много дълго време, за да стигнем до тук", коментира Ангел. "Само си помислете - преди шест години дори нямахме симултанен превод на листнатите компании, така че за международните инвеститори беше предизвикателство да разберат какво изобщо се случва на Букурещката фондова борса."