S&P 500 изненада експертите и записа ръст от 19 процента през 2019 г., 31 процента през 2020 г. и е напът да отчете 25 процента през тази година. Ще бъде ли 2022 годината, в която експертите, които предупреждават за връщане към средните нива на доходност, най-накрая ще бъдат реанимирани? Ето мнението на няколко експерта, говорили пред финансовото издание Barron's:

Спъдс Пауъл, управляващ директор в Kayne Anderson Rudnick

Говоря на клиентите си за скромен, но здравословен растеж както в икономиката, така и на фондовия пазар. За тези клиенти, които искат да бъда малко по-точен, очакванията, които бих заложил по отношение на представянето на собствения им капитал за следващата година, биха били някъде в диапазона от 6% до 8%.

Напомням на клиентите, че наблюдаваме необичайно силно възстановяване както на икономиката, така и на фондовия пазар от март миналата година. И това просто не е устойчиво. Фондовият пазар е с високи оценки в наши дни и реалността е, че има рискове, независимо дали са свързани с Covid или с инфлацията, независимо дали са свързани с политиката.

Очакванията ни за традиционните пазари с фиксиран доход са предпазливи, може би някъде в диапазона от 0% до 3%. Ние сме големи защитници на алтернативните инвестиции и повечето от моите клиенти имат някъде между 5% и 20% тежест в подобни активи. Най-общо казано, ние бихме категоризирали очакваната възвращаемост за алтернативни инвестиции да бъде в диапазона от 6% до 10%. Ако комбинирам разпределението на активите и изляза с очаквания за целия си портфейл, то вероятно ще бъде някъде в диапазона от 4% до 8% за следващата година.

Сюзън Ким, съветник в Ameriprise

Клиентите винаги ни молят всяка година около четвъртото тримесечие да правим прогнози за предстоящата година. Обикновено това, което казвам, е: "Дори не знам какво ще ям за вечеря тази вечер." Ако погледнете данните от JP Morgan и Goldman Sachs, те са много положително настроени, анализаторите на Ameriprise са предпазливи оптимисти. А Bank of America прогнозира стабилност на пазарите за 2022 г.

Така че дори професионалните анализатори не знаят със сигурност какво ще се случва, така че никога не излизам с точна цифра. Винаги казвам, че краткосрочните ми перспективи вероятно са много нестабилни, но средно- и дългосрочните перспективи са оптимистични. Винаги казвам на клиентите си, че ако сте на лодка, най-добрият начин да избегнете морска болест, е да погледнете към хоризонта.

Дейвид Кудла, главен изпълнителен директор на Mainstay Capital

Ще бъде трудно някой от индексите да достигне двуцифрена възвращаемост през следващата година, което е много необичайно в сравнение с последните няколко години. По същество гледаме към висока едноцифрена възвращаемост на акциите през следващата година. Печалбите се очаква да нараснат с около 9% през следващата година, но те винаги бият с няколко процентни пункта, така че очакваме 10% или 11% ръст на печалбата.

От страна на облигациите, това е четвъртата отрицателна година в индекса на облигациите на Bloomberg Barclays Aggregate за 30-те години на съществуване. И мисля, че следващата година ще е петата година. Ние сме тактически разпределители на активи, така че можем да намерим възможности: ще отидем към TIPS, ще преминем към високодоходни, ще отидем към конвертируеми, ще късим облигациите. Ние винаги обучаваме клиентите за очакванията и тогава в идеалния случай надминаваме очакванията.

Ако инвестирате само от 2009 г., смятате, че всичко, което пазарите правят, е да се покачват или ако паднат, те веднага се покачват. Но повечето от нашите клиенти са по-възрастни, така че те нямат този проблем с предубедеността, която бихте могли да получите при по-младите инвеститори.

Лиза Рапуано, главен инвестиционен директор на Facet Wealth

Излизаме от три много силни години за S&P 500 и това, което казваме на клиентите е: "Вижте, това не е реалистично да се очаква непрекъснато. Комбинирана годишна възвращаемост от 7,7% за вашия времеви хоризонт е по-реалистично нещо, което след това предполага, че възвращаемостта през 2022 г. или някъде в бъдещето ще бъде или далеч по-ниска от 20-процентната доходност, която имаме, или дори е вероятно да бъде отрицателна."

Ние също така им казваме: "Прекарваме много време с всички вас предварително, разглеждайки вашата толерантност към риск, помагайки ви да разберете, че можете да издържите на нестабилността, помагайки ви да разберете, че наистина става въпрос за постигане на целите ви. Ще настроим нашия инвестиционен профил така, че да бъде подходящо балансиран с риска, както и да се възползваме от нестабилността, когато става въпрос, като бъдем невероятно дисциплинирани и систематични за това как балансираме отново и как оставаме на пазара."

Не мисля, че числовите прогнози са полезни. Наскоро прочетох проучване, според което 48% от всички публикувани прогнози са били грешни. Така че прогнозите не са по-добри от хвърляне на монета. Мисля, че помагането на хората да разберат страховете си и как това е свързано с техните цели е много по-полезно. Ако хората се страхуват, това, което се опитваме да направим, е просто да се уверим, че техните разпределения са правилни за тяхното ниво на толерантност към риска.

Чък Бийн, главен изпълнителен директор на Heritage Financial Services

Ние не определяме конкретни цели за нормата на възвращаемост за клиентите за следващата година. Но нашите дългосрочни предположения на капиталовия пазар говорят за средните стойности на акциите на САЩ в диапазона от 5% до 6% през следващите 10 години.

Ние разглеждаме международните развити пазари от страна на собствения капитал по-близо до 7%, а нововъзникващите пазари нагоре от 8,5% или около това ниво. Очакваме реалните активи да се представят по-близо до диапазона от 4% до може би 5%, като недвижимите имоти ще се доближават малко по-близо до 5%-5,5%. И след това за частния капитал и някои от по-езотеричните класове активи, които имат различни потоци на риск и възвращаемост: тази възвращаемост също трябва да бъде в горните едноцифрени числа.

Единствената област, от която не се вълнуваме, са облигациите. Добивите са изключително потиснати. В момента оставаме на ниския край на дюрацията, за да запазим чувствителността към лихвените проценти настрана, в случай че Фед трябва да действа по-бързо от очакваното. Но нашата дългосрочна прогноза за облигациите е с ниски едноцифрени числа. Така че смятам, че много силната възвращаемост на портфолиото, която клиентите генерираха през последните няколко години, трябва да бъде смекчена през 2022 г.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари