Мантрата "парите са кралят" властваше миналата година. Сега е време да детронирате краля и да започнете да влагате пари в брой, според много пазарни експерти.

Примамени от 5% доходност, инвеститорите наводниха фондове на паричния пазар и други парични проксита, влагайки повече от $7 трилиона в подобен род финансови инструменти. Но перспективите за парични средства се влошават.

Очаква се Федералният резерв да намали своя референтен лихвен процент по федералните фондове тази година; времето и величината са хвърляне на монета, но дори малки намаления на лихвените проценти биха подкопали доходността на паричните средства.

Уолстрийт с нетърпение очаква наводнение от пари, идващи на пазарите на акции и фиксирани доходи.

"Събуждам се всяка сутрин с мисълта за 7 трилиона долара, които се намират в сметки на паричния пазар и чакат да бъдат преместени", казва Роб Капито, президент на BlackRock, който контролира над 3,5 трилиона долара в борсово търгувани фондове iShares.

Дори ако доходността на паричния фонд не спадне много, твърде дългото държане на пари в брой може да доведе до високи алтернативни разходи. Инвеститорите, които издържаха на ралито на фондовия пазар миналата година, пропуснаха възвръщаемостта от 26% за S&P 500.

"Миналата година е учебникарски пример за това защо опитът да останете в брой и да таймирате пазара като цяло е лош ход", казва Джон Бойд, основател на MDRN Wealth.

Австрия вписва плащането кеш в конституцията си

Важна европейска икономика вписва плащането кеш в конституцията си

По този начин управляващите искат да докажат, че няма да забранят парите в брой

Инфлацията и данъците също могат да подкопаят възвръщаемостта. Основната доходност от 5% на фонд на паричния пазар намалява до "реална доходност" от 1,6%, въз основа на последния индекс на потребителските цени от 3,4%. Ако държите средства на паричния пазар в облагаема сметка, доходността ви може да бъде още по-ниска.

"Парите са като жаба в хладка вода, която се оставя да заври", казва Блеър Дюкене, старши инвестиционен съветник в Ritholtz Wealth Management, цитиран от финансовото издание Barrons.

"Има огромни алтернативни разходи да не инвестирате в пазари и просто да седите в брой, които очаквате да загубят стойност заради инфлацията", добавя тя.

Облигациите могат да победят кеша тази година

Тъй като лихвените проценти потенциално се насочват надолу тази година, перспективите за облигациите изглеждат по-добри.

Въпреки че облигациите вече се повишиха, Джефри Джонсън, ръководител на отдела за продукти с фиксиран доход във Vanguard, вижда стойност на пазара и казва, че е важно да не се очаква той да се срине.

"Един от ключовете тук е инвеститорите да не чакат твърде дълго", казва той.

"Наистина е важно в тази среда да гледаш напред, а не назад."

Инвеститорите могат да обмислят тристранна стратегия, преминавайки от най-сигурния към най-рисковия: краткосрочен, междинни/основни и по-спекулативни "боклучави" облигации.

Краткосрочните доходности следват отблизо очакванията за движението на лихвените проценти на Фед. Няколко Vanguard ETF проследяват пазара на изключително ниска цена, включително Vanguard Short-Term Bond ETF и Vanguard Short-Term Corporate Bond ETF.

И двата индексни фонда имат съотношения на разходите от само 0,04% и доходност около 4,5%.

Активно управляваните ETF-облигации могат да донесат малко повече доходност. Pimco Enhanced Short Maturity Active ETF използва секюритизиран дълг, фючърси и опции, за да генерира 5,4% доходност. Други, които можете да разгледате, включват JPMorgan Ultra-Short Income ETF, с доходност от 5,4%, и BlackRock Ultra Short-Term Bond, с 5,5% изплащане.

Междинносрочните облигации може да не носят толкова голяма доходност поради инверсията на кривата на доходност, издигайки краткосрочните доходности над тези в дългия край.

Но в климат на падащи лихвени проценти инвеститорите биха могли да получат по-висока обща възвръщаемост - комбинация от капиталови печалби и приходи - в дългосрочни ценни книжа, които са по-чувствителни към лихвените проценти.

"Това е доста безопасен начин за излагане на пазара на облигации", казва Дюкене.

Vanguard Total Bond Market ETF покрива този диапазон на пазара с такса от само 0,03% и доходност от 4,3%. Той е нараснал с 6,1% през последните три месеца, изпреварвайки ETF-те за краткосрочни облигации на Vanguard.

Облигациите също могат да осигурят известен баласт срещу спада на капитала. Това не се случи, тъй като Федералният резерв повиши лихвите, оказвайки натиск върху акциите и облигациите, но сега, когато повишенията на лихвите вероятно са приключили, висококачествените средносрочни облигации трябва да се върнат към ролята си на хеджиране срещу спадове на капитала, казва Джеф Клингелхофер, ръководител на инвестициите в Thornburg Investment Management.

"Ако светът наистина навлезе в рецесионна среда", казва той, "висококачествените портфейли с фиксиран доход трябва да бъдат отрицателно свързани с други класове активи - те трябва да се повишат."

Взаимен фонд, който той управлява съвместно, Thornburg Strategic Income, носи доходност от 4,15% и има солиден рекорд, побеждавайки 83% от връстниците през последните 15 години на годишна база.

Майкъл Контопулос, директор на отдела за фиксиран доход в Richard Bernstein Advisors, харесва обезпечени кредитни задължения или CLO с кредитен рейтинг AAA. Това са секюритизирани продукти с парични потоци от базов пул от обезпечения, разпределени по приоритет, казва той. CLO с рейтинг AAA получават първи приход от пула, което им дава висок кредитен рейтинг.

Дългът е с плаващ лихвен процент, фиксиран към краткосрочен пазарен бенчмарк и сега доходността му е около 7%, посочва той.

Janus Henderson AAA CLO ETF, с активи от 6 милиарда долара, предлага 6,8% SEC доходност. VanEck CLO, с $240,6 милиона, носи доходност от 6,7%.

При нежеланите облигации може да си струва да се придържате към активен мениджър, който може да избегне ценни книжа с висок риск от неизпълнение. Osterweis Strategic Income набляга на краткосрочните облигации от емитенти с "достатъчни парични средства и еквиваленти".

Максималната сума при плащания в брой в ЕС става 10 000 евро?

Максималната сума при плащания в брой в ЕС става 10 000 евро?

Целта на новото споразумение е защита от "прането" на пари

Доходността на фонда е 5,68%, под средната за "боклучавите" облигации от 7,4%, а 15-годишната му възвръщаемост следва средната за категорията. Но скорошното представяне е стабилно, като фондът изпреварва 95% от конкурентите си през последните три години.

Размяна на пари в брой за акции

Тъй като пазарите са близо до рекордни върхове, може да е изкушаващо да останете настрани и да изчакате корекция. Инвестирането на редовни интервали, да речем на 15-то число на всеки месец, може да смекчи известен риск от купуване на пика.

Един бичи сигнал, който трябва да наблюдавате, е доходността на двугодишните държавни облигации. Спадовете в тази доходност съвпаднаха с излизането на пари от фондовете на паричния пазар и ралитата на фондовия пазар, според съоснователя на DataTrek Никълъс Колас.

Тъй като двугодишната доходност намалява, "капиталът напуска "паркинга" на фондовете на паричния пазар и се осмелява да намери по-рискови активи с надявам се по-добра възвръщаемост", пише той в скорошна бележка.

Няколко стратези смятат, че S&P 500 има знаменателна година. Едуард Ярдени, президент на Yardeni Research, предвижда индексът да достигне 5400 до края на годината, което е с около 10% повече от последните нива. Джон Линч, главен инвестиционен директор на Comerica Wealth Management, има цел от 5200 в края на годината.

S&P 500, разбира се, е силно претеглен към Big Tech, създавайки рискове, ако акциите на мегакапитализираните технологични компании се поколебаят. Линч предпочита по-балансиран подход. "В този момент от цикъла наистина няма да се люлея за оградите", казва той. "Бих искал да го запазя възможно най-близо между растеж и стойност."

Един сектор, за който той е оптимистичен, е здравеопазването, където той очаква ръст на приходите от 17% до 18% тази година. Секторът имаше ужасна 2023 г., но в началото на тази година изпреварва пазара.

Линч харесва неговите защитни свойства, включително солидни дивиденти и ръст на печалбите. Health Care Select Sector SPDR ETF предлага широко присъствие в индустрията, като държи гиганти като Eli Lilly, UnitedHealth Group и Johnson & Johnson.

Също така в отбранителния лагер е Клингелхофер от Торнбург. "Заобиколете се със силни компании от тип ров, които ще разполагат с необходимите средства независимо дали ще изпаднем в рецесия или не", казва той. Акциите, които харесва, включват финансови компании като JPMorgan Chase и Charles Schwab.

Друга стратегия е просто да "следвате печалбите", казва Майкъл Розен, главен инвестиционен директор в Angeles Wealth Management. Неговата фирма набляга на растежа над стойността, на големите капитализации пред малките капитализации и на САЩ пред чуждестранните акции.

"Тези характеристики са там, където са печалбите", казва той.

Един взаимен фонд, който трябва да обмислите, е Primecap Odyssey Aggressive Growth, който отвори отново за нови инвеститори през декември 2022 г.

През последните години той се представи по-слабо, но има звезден дългосрочен рекорд, със средна годишна обща възвръщаемост от 16,33% за 15 години, побеждавайки 97% от своите конкуренти в категорията за растеж със средна капитализация, според Morningstar.

Даниел Винер, основател на RWA Wealth Partners, харесва фокуса на фонда върху "растеж на разумна цена". Мениджърите търсят катализатори, които могат да раздвижат акциите, казва той и харесва техния акцент върху биотехнологиите и технологиите.

"Моите най-големи лични притежания са във фондове, управлявани от тези хора", казва той.

Един голям бенефициент на парите може да са стратегиите за доходи от дивиденти. Савита Субраманиан, ръководител на американския капитал и количествена стратегия в BofA Securities, харесва дивидентните акции във втория квинтил на доходност.

Тези компании са склонни да имат достатъчно парични потоци, за да подкрепят увеличенията на дивидентите, и представляват по-малък риск от съкращения, отколкото акциите с най-висока доходност, казва тя.

Един ETF, който следва тази стратегия, е Vanguard High Dividend Yield. Той държи големи, стабилни компании като JPMorgan, Broadcom, Exxon Mobil и Home Depot и носи 3%. През последните 15 години ETF е възвърнал 12,75%, което го поставя в топ 24% от конкурентите.

Придържането към качествени дивиденти, казва Субраманиан, "е най-добре пазената тайна в инвестирането".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.